Sanatatea emotionala

Path1-300x200Atat medicina orientala cat si principiile medicinii homeopatice considera reactiile emotionale, precum si reglarea sau malreglarea emotionala parte importanta in procesul patologic- remediile curative actionand direct asupra cauzei emotionale. Aceasta este o diferenta majora fata de principiile medicinei alopate- in care emotia nu este integrata, de obicei, in procesul fiziopatologic.
Extrem de intersanta- este viziunea orientala in relatia emotie-organ-boala.

Emotiile sunt declansate de contactul senzorial cu lumea exterioara, contact mijlocit de cele cinci simturi. Ca urmare a faptului ca oamenii intra in relatii interpersonale si in relatii cu lumea inconjuratoare prin intermediul celor cinci organe senzoriale, ei se afla continuu intr-o stare de raspuns emotional. Pe langa cele cinci simturi fizice, orientalii considera mentalul temporal ca fiind un al saselea simt, si de aceea fanteziile, visele si alte imagini autofabricate functioneaza similar stimulilor externi, provocand raspunsuri emotionale.
Fiecare emotie pe care o dezvoltam declanseaza reactii fiziologice in organism, ca de pilda secretia diversilor hormoni, eliberarea neurotransmitatorilor in creier si in sistemul nervos, modificari ale pulsului si ale presiunii sangvine, accelerarea respiratiei si stimularea sau supresia digestiei si peristaltismului. Daca un raspuns emotional devine extrem sau exploziv si daca se prelungeste sau se repeta frecvent, el cauzeaza o serie de reactii fiziologice severe care pot leza serios organele asociate si pot scoate din echilibru intregul sistem energetic uman.18e398a297f172a164f14654c8a09434
Cea mai periculoase consecinta fiziologica produsa de Emotii este afectarea sistemului imunitar, afectare ce vulnerabilizeaza organismul in fata infectiilor oportuniste si a bolilor degenerative, multe dintre ele fatale. Este un fapt bine cunoscut in medicina occidentala ca o persoana ce se lasa indelung prada durerii provocate de moartea partenerului de viata devine susceptibila de cancer, de boli cardiace si de alte afectiuni fatale.
Chinezii nu isi arata emotiile, fapt ce pare ciudat pentru noi, avand in vedere ca imobilitatea emotionala este un semn de neincredere in cultura noastra.

Cultura occidentala moderna, de la dezvoltarea psihanalizei, investigheaza si filozofeaza pe seama relatiilor sociale si a trairilor interne.

Constiinta individuala emotionala a luat nastere in cultura noastra odata cu era crestina. Sa nu uitam ca in Grecia antica – leaganul civilizatiei europene- a avea grija de tine nu insemana o intoarcere catre sine si catre lumea ta intern spirituala, ci insemna sa devii un om de actiune, preocupat de problemele familiei tale si ale cetatii.
In traditia chineza si in extenso– in cea orientala- emotiile au un rol diferit: Confucianistii considera ca trairile personale – inclusiv emotiile sunt de importanta secundara in fata problemelor colective. Daoistiii considera ca trebuie sa iti calmezi spiritul, sa il faci invulnerabil la stimuli interni si externi pentru a gasi calea- Dao. Budistii sunt de parere ca singura cale prin care poti sa intelegi si sa te intelegi este sa te distantezi de diversele legaturi ale sufletului.
ab165af529feca1316af6fe8992f3cc7Medicina traditional orientala a observat ca fiecare dintre cele 5 emotii primare: furie, teama, ingrijorare, bucurie, tristete – sunt legate de cate o loja energetica – organ, astfel incat lantul de cauza – efect intre starea emotionala si boala este imediat observat de catre medic- chiar daca boala nu este evidenta clinic fapt deosebit de important in profilaxie.

Furia este legata de ficat

Furia- cand atinge niveluri extreme, poate leza energia yin a ficatului, energie care controleaza sangele, bila si alte fluide asociate. Dezechilibrul r33793656f48a647ff72685537c6fbb5bezultat permite energiei hepatice yang sa izbucneasca precum un foc necontrolat si sa urce spre inima si craniu, producand: dureri de cap, ameteli, vedere neclara si confuzie mintala. In acest sens, adejectivul “coleric” (bilious in limba engleza) se refera deopotriva la un temperament irascibil si la o disfunctie hepatica. Accesele frecvente de furie afecteaza ficatul, fapt care mareste predispozitia spre irascibilitate, producand astfel un cerc vicios de energii emotionale distructive.

 Tristetea, mahnirea sunt legate pe plamani si intestin gros

6241e723c82ac5dd0f733f86c3459219Tristetea blocheaza energia si lezeaza plamanii. Ea determina congestia aparatului respirator si afecteaza respiratia”. Din moment ce plamanii guverneaza energia prin intermediul respiratiei, tristetea blocheaza circuitul energetic prin inhibarea procesului respirator, fapt care la randul sau, scade rezistenta prin slabirea scutului de energie protectoare. Tristetea afecteaza, de asemenea, intestinul gros – organ yang cuplat cu plamanii – putand produce astfel constipatie si colite ulcerative. In mod similar, tristetea si anxietatea cronica afecteaza splina, pancreasul si stomacul, cauzand indigestia si privarea intregului organism de energia de nutritie, diminuand deci rezistenta.

Concentrarea, grijile sunt legate de splina

ab510dbf0f578decd101f0a4e23428b5Concentrarea excesiva afecteaza splina, pancreasul si deopotriva stomacul – organ yang asociat lor. Termenul de “concentrare” se refera la o fixatie psihica obsesiva asupra unei anumite probleme, la o preocupare mentala constanta, inclusiv orice fel de ingrijorare cronica. Ea afecteaza digestia, cauzand dureri abdominale, si scade rezistentvia prin privarea corpului de energie nutritionala.
Sa nu uitam, din medicina occidentala conexiunile existente intre ingrijorarea cronica si tulburarile stomacului, precum ulcere si indigestie.

Teama este legata de rinichi

630825bf075d2585aceddb58ae014b43Teama excesiva afecteaza rinichii, producand scaderea energiei la acest nivel, uneori determinand pierderea controlului vezicii urinare ca organ yang cuplat. Reciproc, Tratatul Clasic de Medicina Interna afirma: “Daca energia rinichilor este diminuata, individul cade usor prada fricii cronice care predispune la insuficienta renala si la lezare permanenta a rinichilor. Copiii care urineaza in pat sunt marcati frecvent de sentimente de teama, si ambele – urinarea in pat si sentimentul de teama – sunt rezultatul scaderii energiei rinichilor.

Bucuria excesiva, este legata de inima

2fad5e338f6ffd5ecf5b09a26cf29093Bucuria excesiva ca si spaima, sau orice alta emotie puternic resimtita, prin natura sa adesea neasteptata care socheaza intreg organismul, alarmeaza spiritul si face ca energia sa se imprastie. Deoarece inima adaposteste spiritul, spaima afecteaza intai inima, mai ales in stadiul initial. Daca ea persista si devine teama cronica, are ca efect si lezarea rinichilor. In general, inima este organul cel mai vulnerabil la vatamarile prin excese emotionale, pentru ca ea adaposteste spiritul si constiinta.

Observatii interesnate s-au facut si asupra tratamentului- judecand dupa logica inlantuirii lojelor energetice:

Tristetea trateaza furia: celui furios este bine sa ii spui lucruri triste, dureroase, amare ca sa ii temperezi furia.
Euforia/ bucuria extrema trateaza tristetea : celui trist este bine sa  ii spui/ sa ii faci glume.
Frica trateaza euforia: pe cel euforic este bine sa il ameninti, sa ii aduci aminte de ghinion sau de moarte, ca sa ii temperezi euforia si sa ii protejezi inima.
Furia trateaza ingrijorarea: pe cel ingrijorat il infurii- provocandu-l cu actiuni sau cuvinte indolente.
Concentrarea trateaza frica:celui temator ii distragi atentia de la obiectul fricii catre alt punct de interes neanxiogen, astfel incat sa uite cauza fricii initiale.

Sunt principii simple care pot fi puse in practica de oricine, odata ce a inteles care este emotia dominanta care destabilizeaza echilibrul energetic.

f6ada045e7c45633692b0b33f9c88d5a

 
dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s