Sfaturi de primavara

  1. fccfbf105b3f74242ec6b37fc8b1cd6bIn emisfera noastra, primavara incepe pe 21 martie- la echinoctiul de primavara- cand ziua este egala cu noaptea. Chinezii cred ca, energetic, primavara incepe cu Anul Nou Chinezesc- in Februarie, cand lumina incepe sa se intoarca si fortele adormite sub gerul iernii incep sa se trezeasca la viata din nou. In ambele situatii – energia sezonului este aceeasi- a noilor inceputuri.

Dintre cele cinci elemente specifice Medicinii chineze, primaverii ii corespunde Lemnul.
Lemnul este incarcat cu o putere subtile, gingasa, persistenta si plina de potential creator.
Cand lemnul este echilibrat ne da claritate, viziune, scop, puterea de a planifica, judecata inteleapta.
Claritatea si viziunea sunt limpezi atat la nivel fizic cat si metoaforic, respectiv- vedem bine- avem o acuitate vizuala corespunzatoare si ne este limpede drumul pe care il avem de urmat.
Din nefericire, sunt o multime de lucruri care ne pot impiedica viziunea in ambele cazuri: Furia ne poate face sa vedem rosu, , mania ne orbeste, la fel poate sa o faca si dragostea. Unii pot vedea ansamblul, dar sa piarda detaliile, iar altii nu pot vedea padurea de copaci. Dar, nimeni nu este atat de orb ca Acela care nu vrea sa vada.
Unul din obstacolele cele mai evidente in a vedea cu adevarat este tendinta noastra de a numi, eticheta, categorisi ceea ce vedem. De exemplu, uitandu-ne la o banca nu vedem structura pe care o avem in fata, ci retraim nenumaratele contexte, experiente si reactii ale noastre legate de diferite banci. Dar, uitandu-ne la o pasare si observand doar detaliile anatomice si incadrand-o corect si recunoscand din ce specie face parte, oare intelegem cu adevarat miracolul vietii?
Multi suntem departe de a avea claritatea de viziunea care ne face sa vedem si sa intelegem lucrurile fara a le trece prin multiplele noastre straturi de categorisire. Dar, constienti fiind, de limitarile noastre, fiind mereu atenti la acest aspect putem sa ne apropiem de viziunea cat mai aproape de adevar asupra realitatii.
Elmentele lemnului:
Anotimpul: primavara
Culoare: verde azur
Organe: ficat, vezica biliara
Emotie: furia
Sunte: strigat
Savoare: Acru
Miros: ranced
Parte a corpului: tendoane, ochi.
Virtute: simtul omeniei
Cand lemnul este dezechilibrat:
Ne infuriem cu usurinta, suntem frustrati si suparati, si ne dam cu usurinta batuti in fata obstacolelor. Ne este greu sa vedem ce drum avem de urmat, ne este greu sa luam decizii si ne este greu sa actionam.
Organic, ficatul si vezica biliara pot suferi, si putem avea probleme oculare.
Tendoanele si ligamentele pot devein rigide sau slabite, iar flexibilitatea pierduta se vede si la nivel fizic si in atitudine. Devenim dezorientati, fara speranta, chiar deprimati, si ne simtim blocati.
Emotia lemnului este furia. Este o plaja larga de emotii de la iritabilitate la manie si intelegand cum traim noi aceste emotii ne arata cat de constrictivi suntem in exprimarea fireasca a lemnului. Putem sa spunem ca exprimarea libera a “lemnului” din noi presupune asertivitate si limite clare. Ne putem intreba daca ne exprimam liberi dorintele si emotiile sau ni le suprimam? Putem sa ne spunem parerea sau ne internalizam frustrarile? Suntem draguti doar ca sa mentinem o atmosfera placuta.
Alte problem organice ce pot aparea:
– Tensiune musculara, tendinta spre afectarea tendoanelor si a ligamentelor
– Dureri de cap- in special migrene
– Iritabilitate, izbucniri de furie
– Perturbari ale acuitatii vizuale
– Probleme digestive: esofagita de reflux, sindrom de intestine iritabiel, ulcere
– Hipertensiune arterial cu rendinta la ateroscleroza
– Accidente vasculare cerebrale
Dieta de primavara:
Elementele care sustin lemnul sunt:
acre:lamai si otet
Verzi: slata, spanac, broccoli,
Trebuie sa protejam ficatul prin reducerea consumului de grasimi, alcool, toxice diverse.
Reteta sezonului: legume la tigaie cu usturoi, ghimbir si vin rosu.
Ce putem face pentru a profita de energia sezonului de primavara?
– Putem sa ne sustinem lemnul culcandu-ne devreme, pana la ora 11.
– Cum tendoanele si ligamentele sunt guvernate de lemn- este indicat sa facem intinderi sau Yoga inainte de a ne lansa in diverse activitati.
– Rasucirile sunt foarte utile in a promova curgerea Qi-ului in meridianul Vezica biliara.
– Primavara este momentul cel mai potrivit in care sa devenim active, deci este necesara miscarea. Ficatul are nevoie de miscare- iesiti in natura, faceti plimbari lungi, observati schimbarile din exterior si incercati sa faceti schimbari in interior. Mergeti la Yoga, Thai Chi, Pilates.
– Faceti ordine – dominati haosul: puneti totul in ordine- faceti loc pentru noul ce va sa vina odata cu innoirea anului.
– Primavara este momentul in care este bine sa va hotarati pentru o dieta, pentru un tratament de detoxifiere: eliminate alimentele cu efect stresor pe ficat: grasimi, alcool, prajeli, aditivii alimentari, alcool, dulciuri rafinate. Bucurati-va de abundenta de legume de primavara.
– Eliberati-va de resentimentele vechi si incepeti un capitol nou al vietii. Resentimentele si ura/invidia sunt indigeste si afecteaza energia ficatului. Practicati iertarea si compasiunea.
– Creati-va un colt unde puteti sa descarcati furia- tipati, spargeti farfurii. – strigatul echilibreaza energia ficatului.
– Riscati si inceracti ceva nou:- dati-va voie sa infloriti si bucurati-va de noile experiente.
– Hidratati-va:- apa plata cu lamiae- nu este doar imaginea unei reclame- chiar este indicate si are virtuti terapeutice- lamaia hraneste energia ficatului.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s