Din inimă

ecaa9880fdf6e90bccdd3becb727b8f8Carțile antice de Medicină chineză ne spun “Ființele umane primesc spirit din cer, esența din pământ și energie din armonia cer-pământ. Împreună sunt Unul… Pentru o viață lungă trebuie să păstrezi energia și sa echilibrezi spiritul și esența. Nu le lăsa sa-ți părăsească corpul ci continuă să te gândești la ele ca adunate în unul. Cu practică, percepția va deveni mai fină și mai subtilă. Vei reuși să vezi în corpul tău, în mod natural. Corpul fizic va deveni din ce în ce mai ușor, esența din ce în ce mai strălucitoare și lumina din ce în ce mai concentrată. “

Primăvara, verdele, soarele cresc starea noastră de bine și optimism, ne încarcă cu energie și ne determină să ne aruncăm în și mai multe actvități. Pentru a ne păstra echilibrul este necesar să ne cultivăm partea spirituală se ne conectăm la un nivel mai profund cu noi și cu sensul nostru. 

2c92d148e80db9a5644821c737c73898Sentimentul de conectare cu self-ul pare să fie dictat de minte/creier, dar medicina chineză ne învață altfel. Corpul, în medicina occidentală este controlat de creier. În medicina chineză tradițională inima este conducătorul și este văzută ca împăratul care trasează direcția pe care o urmează celelate organe și sisteme.

Ce au văzut chinezii la inimă ca să o califice în rolul de lider? Un anume spirit. În timp ce chinezii antici au înțeles de bună seamă că inima este un organ care pompează sângele în tot corpul au considerat acest aspect minor în comparație cu spiritul inimii- numit și shen. Elementul asociat cu shen-ul inimii este focul, direcția sa este sudul, iar energia panetară care îl înglobează este aceea a lui Marte. Este asociat cu calitatea atenției noastre, percepută ca energia ce este transmisă prin ochi. Ochii curați, strălucitori, responsivi sunt indicatori ai unui shen sănătos, a unei prezențe vibrante, fluide, inteligente

Cărțile vechi de medicină spun că puterea shenului este fundamentală pentru starea de sănătate.

Dacă shenul este puternic și corpul va fi puternic, dacă ne pierdem shen-ul corpul va pieri.

Poți să te gîndești la shen ca forța care animă corpul, care ghidează conștiința și intelectul, care reflectă asupra lumii înconjurătoare și ne dă senzația de conștiența vigilentă.

cbf0242289ecfa6985c101e321c5934b

Toate aceste calități ale shen-ului pot fi gândite ca aparținând creierului, minții în general, dar, intuitiv oamenii își percep selful ca aparținând inimii – Daca ceri unei persoane să arate spre sine – va îndrepta degetul spre inimă și nu spre cap.

Spiritul inimii nu este străin nici concepției occidentale despre lume- și zicalele noastre vorbesc despre a murit de inimă rea, despre a face ceva din toată inima, despre inima zdrobită, despre a pune la inimă, despre puterea compasiunii.

În medicina chineză fiecare organ este asociat unei emoții și nu surprinzător emoția inimii este bucuria. Bucuria poate deveni o sabie cu două tăișuri, prea multă bucurie transformându-se în manie. Inima, ca și centru al conștienței este afectată de toate celelalte perturbări emoționale. În situația în care se destramă legătura cu relaitatea până la punctul de intersecție cu boala mentală- sigur energia inimiii este implicată. Patologia fizică dată de dezechilibrarea energiei inimii poate fi obiectivată prin palpitații, insomnie, vise foarte vii, senzația de presiune în piept, probleme gingivale, și uneori senzația de căldură.

Studiile e medicină occidentală au arătat că tulburările emoționale au un efect devastator asupra inimiii, la fel cum și stresul cronic crește tensiunea arterială.

Să îți păstrezi vie conștiința de sine, curiozitatea, bucuria interioară, strălucirea și nu în cele din urmă starea de bine sunt sigur dorințe ale fiecăruia dintre noi. Toate acestea sunt obținute prin menținerea echlibrată a energiei inimii.

Cum să îți hrănești energia inimii? Câteva lucruri simple.

Conectează-tela tine, la lume, la spirit-

  • La tine și la scopul tău prin ținerea unui jurnal, prin introspecție prin timpul tău cu tine zilnic- fără telefon, fără gadgeturi- tu cu tine în liniște.

  • cu ceilalți prin interacțiuni sociale, și

  • conectarea spirituală prin rugăciune și meditație.

Mănâncă astfel încăt să îți hrănești inima. Atitudinea ta față de mâncare oglindește modul tău de a privi lumea. Gândește-te dacă ești genul care își petrece timpul evitțnd măncărurile rele și calculând constant calorii, grăsimi, carbohidrați sau dacă prepari mâncare cu drag și grijă pentru toată lumea, desigur varinata relativ sănătoasă, fără să stai pemanent cu gândul la ce bagi în gură ci bucurându-te de ce mânâci.

12510300_10153584653539475_6585063035528315870_n

Fiți recunoscători Din experiență practică toată lumea știe cât de bine îți face sentimentul de recunoștință. Și cercetările au deocumentat impactul pozitiv al recunoștinței- subliniind beneficiile- creșterea avctivității mentale, sănătate fizică mai bună, creșterea stării de bine, creșterea optimismului, scăderea sentimentului de invidie, materialism și a egocentrismului.

7e41e420b01c586bfe421dc46e0783b0

Ieșiți afară – statul afară este atât de necesar pentru conectarea cu natura, cu frumusețile și minunile care sunt la tot pasul lângă noi. Studiile japoneze au confirmat că petrecerea timpului în natură scade nivelul hormonilor de stres, al tensiunii arteriale și îmbunătățește imunitatea.

IMG_2880

 

Cultivați bucuria – alegeți săă vedeți în toate situațiile de viața și partea bună. În tot răul iîntodeauna este ascuns și un bine. Găsiți-l și inima vastră se va bucura.

8eb3427eb8d233272a28c2c4b752937f

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s