Vara- Foc, Bucurie, prieteni, conectare

8f16aaa1b0f4871494514f1c54416e9d21 iunie este ziua sostitiului de vara- ziua cea mai lunga din an, ziua de maxim a verii. In Medicina chineza mediul, anotimpurile, sunt absolut esentiale atat pentru pastrarea sanatatii cat si in intelegerea instalarii bolii.

Vara este anotimpul focului al cresterii de energie, al Yangului. Ziua de 21 iunie, al solstitiului este ziua cu maximum de energie yang si maxim de foc al anului. La fel cum vara este despre foc si focul este despre vara, despre inflorirea maxima a vietii, depsre bucurie si despre conectarre, depsre “impreuna”.

a6f8a26f16379ab740d810e8820027fdCe inseamna inflorire maxima? Ce inseamna sa inforesti cu adevarat in viata? Exista momente in care simti ca ti-ai atins potentialul, ca esti ata de deschis, ca esti cu functiile in maximum de dezvoltare? Ati simtit in adancul inimii acea dorinta asucunsa, ca exista acolo o floare care inca nu s-a deschis, dar ca va inflori probabil intr-o zi. Dupa aceasta tanjeste elementul foc, dupa o vara plina, o vara adevarata, fara amenintari, cu atat de multa caldura, astfel incat sa fie confortabil sa ne deschidem complet. Acum este momentul in care nu voi fi retinut, nu voi respinge, in care imi pot arata adevarata mea fata.

Inflorire adevarata. Vara. Bucurie. Rasul este expresia elementului foc, al verii.

959b43d0be57231990fb87bbe5b195e8Ce se ntampla cand radem, fara inhibitii, fara sa ne putem opune rasului? Suntem vulnerabili, ne aratam exact cum suntem. Este o expunere necontrolata. Bucuria este emotia cea mai sincera. Este vulnerabilitatea de a arata cine suntem.

Sa te prostesti, sa te joci, sa fi ciudat, sa fii tu insuti fara sa te rusinezi sunt expresia cea mai curata a focului, a acestei zile de vara.

Rusinea este fata “scrooge” a elementului foc. Rusinea este expunerea fara caldura. Vara, si elementul foc creaza climatul in care expunerea sa nu fie insotita de rusine, in care sa fiu cine sunt, sa imi accept ciudateniile si sa fiu, cu toate acestea, infloritor.

Inima este a elementului foc, la fel cum bucuria este a verii. In medicina chineza exista doua feluri de exprimare a bucuriei Xi si Le- descrise de alte caractere.

f5dad002701df2411bfe3867350ca978Caracterul Xi este reprezentat de o mana despura unei tobe. Este muzica care se aude in fundalul petrecerilor, la conceretle “tari” care iti pune sangele in miscare, care te face sa te misti, care iti dizolva inhibittile si te face sa stabiesti contact cu ceilalti.

Xi este partea de bucurie, expansiune, care impinge caldura, yangul pana in periferie, la fel cum sangele arterial circula pana in varful degetelor- bucuria “arteriala”. Este bucria care merge pana la starea de excitatie maxima din timpul petrecerilor, care in exces ne poate face sa ne pierdem capul sa ajungem sa facem prostii mari. Este asociata starii de manie din terminologia psihiatrica. Excesul de bucurie Xi, de “sange” care tot pleaca din inima si care nu se mai intoarce, videaza inima- lasand un gol mare in interior. Acelasi efect este exprimat in medicina occidentala de “sindromul de burn out”, de anumite forme de anxietate, de anumite forme de ADHD.

e8d5fb8a9ebcbbf9e31ec4ca84a13070Le” este rerezentat de un ansamlu muzical- doua gonguri si o toba, ceea ce implica ca muzica trebuie cantata de mai mult de o persoana. Muzica care este cantata pentru a aduce inimile impreuna, in contact una cu cealalta.

Este bucuria impartita cu ceilalti si reflectata in inima celuilalt care se intoarce la tine.

Le” este forma de bucurie “venoasa” care umple inima de caldura, de sentimentul de conectare, intoarce bucuria din exterior. 

Pentru a fi in contact doi oameni sau doua lucruri trebuie „sa fie in acelasi loc in acelasi timp”

Daca spiritul, atentia noastra poate zbura oriunde – in trecut, in viitor, in toate locurile posibile este absolut miraculos ca inca reusim sa ne mai uitam unul in ochii celuilalt. Dar, chiar daca suntem unul langa celalat, daca atentia/inima nu este prezenta- nu suntem in contact unul cu celalat.

Cum se conecteaza oamenii, totusi?

e03dd55648891a7b5cef1f127a2fdaf2Este vroba despre ritm. Inima este un organ ritmic- este toba din pieptul nostru.

Cristian Huuygens – un fizician olandez a descoperit prin 1664 ca daca iei ceasuri care ticaie in ritmuri diferite si le pui unul langa celalat in timp vor ticai la unison. Se pare ca, prin rtimicitate, conectarea este una din legile fizicii.

„Xi” este bucuria expansionista care te face sa tii pe cineva de mana, si sa ii transmiti din caldura inimii tale. „Le” este bucuria care se intoarce prin conectarea la inima celuilalt prin sincronizare cu ritmul si inima lui.

Vara este depre bucrie, inflorire si conectare. 

a406f0570bafce648ed58faaa0a0d1a6

dr. Cristina Hanganu

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s