Yin si Yangul iubirii

loveVara este, dupa cum va aduceam aminte intr-o postare anterioara, anotimpul de foc al inimii, al expansiunii al celebrarii interconexiunilor umane. Filosofia chineza care sta si la baza principiilor medicale ne invata despre “ UNU” ca yin si yang.
Mesajul iubirii este peste tot. Doctrinele vechi ne invata despre importanta iubirii.”Tot ceea ce faceti, sa faceti in numele dragostei” (Corintieni 16:14), “Radiaza iubire infinita spre intreaga lume “ (Buddha), “Love is in the air” vorba unui celebru cantec, etc.
Cand iubirea curge in inima noastra, totul in viata este mai dulce si mai placut. Dragostea este emotia puternica care depaseste toate granitele si are potentialul de a schimba cu adevarat vietile oamenilor.
Iubirea este fundamentul vietii, fie ca este pasiune, fie o mangaiere, privirea mamei, imbarbatarea tatalui sau zambetul unui strain.

Cand invatam sa practicam iubirea, compasiunea, bucuria, invatam, de fapt si cum sa vindecam furia, durerea, insecuritatile, tristetea, ura si singuratatea.

“Viata este o serie de schimbari spontane si naturale. Nu le rezista, rezistandu-le produceti doar tristete. Lasa realitatea sa fie realitate. Lasa lucrile sa curga natural, dupa cum vor ele.” (Lao Zi)
Iubirea imbraca multe forme.  Iubirea exista in ochii iubitilor ale caror priviri se intalnesc si se inteleg fara vorbe, iubire este cea care il face pe copil sa alerge in bratele parintilor, iubirea este cea care iti face privirea luminoasa si te umple de caldura. Iubirea exista din abundenta cand iti hranesti corpul cu ce are nevoie.

Dar iubirea, ca tot ce este legat de legile naturii, creste si se transforma intr-un du-te- vino permanent. Asa cum viata capata profunzime de la nastere- la maturizare pana la- moarte, la fel si iubirea devine mai profunda prin exact acelasi proces.

Acesta este parcursul natural.

5e71de1601577f1cc1f9163f927c6e36“Yinyang este calea cerului si a pamantului.” Acesta se refera la principiul creator al universului yin yang (Suwen- carti antice de MTC). Aceasta descrie ciclul de nastere, moarte si renastere a tot ce este continut in univers de la cea mai mica particula pana la univers in sine, de la micro la macro, cum este sus asa este si jos, cum este in interior asa este si in exterior. Aceasta se observa la toate procesele naturale, fara exceptie.

Yinyang descrie cum lucrurile functioneaza in relatie unele cu altele si in relatie cu universul. Yang creaza relatiile pentru ca viata sa poata sa “devina”, yin le ajuta sa reziste in timp si spatiu. Yang este asociat cu stralucirea, soarele, cerul , caldura, miscarea, activitatea, incantarea, exitatia, si inceputurile.

Yin este asociat cu intunericul, luna, pamantul, rece, liniste, nemiscare, pasivtae, completare si sfarsit.

“Yin sau Yang sunt doar nume fara nisi o forma. Pot fi aplicate pentru orice….Desi tranformarile lor sunt infinite, procesul dezvoltarii yin si yang este unitatea opusurilor in dezvoltarea lor ca “Unu”. Suwen

Yinyang se supun celor patru principii:

Yinyang sunt opuse
Yin si Yang sunt stadiile opuse ale unui ciclu. (femeie, barbat; linistit, nerabdator; pasivitate, actiune)
Yinyang sunt inderdependente
Desi Yin si Yang sunt opuse nu pot fi separate unul de celalat, pentru ca depind unul de celalat pentru a se defini. (sunt necesari doi- pentru o relatie de cuplu)
Yinyang se consuma unul pe celalat
Yin si Yang sunt intr-o stare de flux permanent care se mentine printr-o ajustare continua a nivelurilor lor. (In relatie – actiunea unuia dintre parteneri va determina o reactie a celulilalt)
Yinyang sunt intertransformationale
lsYin si Yang se transforma unul in celalat. Exista doua tipuri de transformari- transformari “de dezvoltare” care se produc firesc, armonios si tranformari de necesitate, bruste care produc rupturi, datorate unui dezechilibru care necesita interventie pentru a se restabili starea de armonie sau ruperea/terminarea relatiei.

In transformarile armonioase, activitati si obiceiuri noi se vor instala, fara efort, in cuplu, ca parte a cresterii si maturizarii iubirii.

Ca exemplu de transformari bruste, de necsitate, in cuplu pot fi mentionate rabufinirile unui partener, de altminteri, pasiv (partenerul yin) in fata celui agresiv (partenerul yang). Agresivitatea primului ducand fie la linistirea acestuia si la restabilirea echilibrului temporar in relatie, fie la separarea yin si yang cu moartea relatiei.
In Suwen NeiJing cu 2000 de ani BC, se spune despre reglarea yin si yang: “Yang-ul se teme de caderea sa pentru ca natura lui este nasterea. Yin se teme de cresterea sa pentru ca natura lui este moartea. Stim ca forta vitala scade si ca puterea intunericului creste, deci dorim sa folosim metode care sa sustina viata si sa inhibe forta mortii. Astfel, forta vitala va fi puternica, iar moartea nu va invinge si o putem aduce intr-o stare de armnie. Aceasta se spune ca este adevarata intelegere a yinyang.”
Aceasta presupune ca, in relatie, cresterea este un factor absolut esential care trebuie incurajat si sustinut. Sfarsiturile si implinirile sunt necesare, ele deschid noi orizonturi de viata. Daca acest proces este blocat va determina inevitabil distrugerea sau separarea yin si yang .

Avantajul in intelegerea ciclului de crestere este, de a recunoaste cand acesta intra intr-o noua etapa si, de a recunoaste dezechilibrele. Cu o intelegere asumata, vine si abilitatea de a avea incredere in tranformarile nelimitate pe care le poate suferi relatia .

De aceea, sentimentul de “blocat” care apare indiferent in ce relatie- cu tine, cu partenerul, cu munca ta, sau cu viata ta in general, arata o piedica in procesul natural de intertransformare a yinyang. Este o incercare de a te agata de ce a fost fara sa lasi sa se intimple ce “ar trebui sa fie”- sau, popular spus, a  ceea ce iti este scris. “Cand drumul a ajuns la sfarsit- schimba-te. Doar schimbandu-te, ai si trecut de obstacol” Yi Jing (I Ching, Book of Changes)
Acupunctura, fitoterapia restabilesc echilibrul atat cu lumea interioara cat si in relatiile cu ceilalti.

imagesInchei, cu o povestioara despre celebrul misitic sufit, Rumi, atat de drag mie, care subliniaza perfect unirea opusurilor, interconectarea yin si yang in “UNU”:

Rumi, cu inima plina de iubire, frematand de emotie, bate la usa iubitei sale:

– “Cine este?- intreaba ea

– “Iubitul tau, Rumi”- raspunde el

– “Pleaca, nu este loc pentru amandoi aici”- spune ea

Confuz si dezorientat, Rumi se duce sa mediteze si sa se roage.

Mai tarziu, se intoarce la case iubitei, ciocanind din nou la usa.

-“Cine este?”- intreaba ea

“Sunt tu!”- raspunde el!

dd1b2405bbb958088a58508ac5ceb2b2.jpg

dr. Cristina Hanganu

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s