Turmericul – mirodenia sănătății

Globalizarea a adus și în Româmia plante și mirodenii mai puțin cunoscute și folosite anterior. Este unul din efectele foarte bune ale schimburilor de opinii, mărfuri și idei.

Mirodeniile au și efecte terapeutice . Vă propun să dezbatem câteva dintre efectele pozitive ale turmericului.

Ce este turmericul?

Turmeric-herb-imgTurmericul este probabil cel mai bine cunoscut de iubitorii de bucătărie indiană. Este ingredientul principal din curry- cel care îi conferă culoarea galbenă.

Dar, în afara caracteristicilor culinare, turmericul are o mulțime de proprietăți terapeutice.

a941ad9daa6808ce9feb7fc255be6833Turmericul (Curucuma longa) este o plantă perenă care aparține familiei ghimbirului și este folosit de peste 4000 de ani în India. Rizomii plantei sunt cei din care se extrage tumericul.

Turmericul este poate unul din cei mai studiați compuși – peste 3000 de studii științifice i-au fst dedicate în ultimii 30 de ani. Exstă mai mulți compuși la nivelul plantei – fiind izolați mai bine de 100.

-Curcuminul

Dintre compușii benefici ai turmericului, curcuminul este starul de necontestat. Curcuminul este un fenol natural – unul din cei trei curcuminoizi prezenți în plantă. A fost decoperit acum 200 de ani – și conferă plantei culoarea galbenă.

Ce face curcuminul?- Lista este destul de lungă-

În primul rând are efect antiinflamator – comparabil cu antiinflamatoarele non steroidiene- de genul aspirinei, ibuprofenului. Studiile clinice au comparat efectul curcuminului cu al fenilbutazonei în artrita reumatoidă și în recuperarea de după operația de hernie de disc și le-au găsit comparabile ca efect. Efectul este datorat reglării unui număr de proteinkinaze, molecule de adeziune, citokine si enzime implicate în procesul inflamator. Există dovezi care atestă că acționează ca inhibitor al ciclooxigenazei 2- COX 2 (similar aspirinei)

Inflamația este factorul central în aproape tate bolile cronice – pornind de la bolile cardiace, bolile neurodegenerative și terminând cu cancerul. Drept urmare, curcuminul este un factor curativ în aceste afecțiuni.

Pe lângă efectul antiinflamator- curcuminul este un antioxidant foarte puternic. Reduce peroxidarea lipidică prin susținerea enzimelor antioxidante cum ar fi (superoxid dismutaza, catalaza și glutation peroxidaza). Există dovezi in vitro care atestă capacitatea curcuminului de a lega radicalii liberi de oxigeni cum ar fi – anionii superoxid, radicalii hidroxid și oxidul nitric- (personaje negative în bunăstarea celulară).

Efectele pozitive nu se termină aici- alte studii au arătat ca curcuminul are și activitate antibacterială și scade nivelul de LDL colesterol și trigliceride. Deci este de ajutor și în patologia infecțioasă – nu numai prin efectul antiinflamator și în afectarea metabolismului lipidic.

Alte studii i-au atestat capacitatea de a scădea proliferarea tumorală– facându-l util în tratamentul cancerului.

Curcuminul are un efect puternic- oarecum complicat asupra sistemului imun – actionând atît asupra celulelor B cât și T, macrofage și neutrofile.

Nu în ultimul rând numeroase studii clinice I-au atestat efectele antidepresive– prin acțiunile asupra sistemului nervos central. Este important, pentru că poate fi folosit alături de antidepresivele uzuale de sinteză cu efecte terapeutice foarte bune. (alte produse din plante cu efect antidepresiv- acționând altfel, nu pot fi folosite cu medicația antidepresivă obișnuită).

Demetoxicurcumin

Deși mai puțin luat în seama, demetoxicurcuminul are un număr important de beneficii – ca activitate puternică antioxidantă, efecte supresive tumorale și efect antiinflamator. – mai puțin puternice decât ale curcuminului.

-Micronutrienți

O singură linguriță de turmeric asigură 26% din DZA (doza zilnică recomandată) de mangan și 16% din DZA de fier. Mangan-ul este esențial în formarea țesutului conjunctiv, în sinteza factorilor de coagulare, în sinteza hormonilor sexuali, în reglarea nivelurilor glicemiei și a lipidelor. Fierul – după cum știe deja toată lumea, este important în sinteza hemoglobinei care ajută la trensportul oxigenului la fiecare celulă din organism.

1 lingură de turmeric cnține 6% din DZA de vitamină B6 și mici cantități de vitamina C, niacnă, magneziu, fosfor, cupru, potasiu, folați, riboflavină, tiamină , vitamin K și vitamina E. Conține, de asemenea și 1.4 grame de fibre și o cantitate mică de acizi grași omega 3.

Cum creștem efectele turmericului?

Administrat singur, cumpușii turmericului- în special curcuminul sunt puțin absorbiți. Curcuminul este rapid metabolizat în ficat și peretele intstinal și ajunge în cantitate foarte mică în torentul circulator. Asta înseamnă că doar adăugând turmeric ici și colo nu putem beneficia cu adevărat de proprietățile sale. Ce putem face pentru a-i crește absorbția?

Piperina (un alcaloid care conferă pierului gustul iute) – inhibă enzimele de detoxifiere responsabile de metabolizarea curcuminului. Adăugând piper negru la turmeric – se crește absorbția cucuminului cu 2000%. Gingerolii din ghimbir sunt foarte similari piperinei și pot fi, de asemenea, folosiți pentru a crește absorbția curcuminului.

-Curcuminul este liposolubil (se dizolvă în grăsimi) deci adăugând turmericul în grăsimi – îi va crește biodisponibilitatea. (Curry-ul indian tradițional folosește grăsimi lactate sau ulei de cocos- care ajută la creșterea absorbției componentelor active ale turmericului.

-De asemenea, pentru o bună biodisponibilitate, este importantă folosirea unui produs de calitate.

Stiind toate cestea este păcat să nu folosiți cât mai des turmericul în dietă.

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s