De ce ne îngrășăm dacă nu dormim suficient?

imagesVara este cel mai bun moment să vorbim despre siluetă. De ce ne îngrășăm? De ce nu slăbim?

La originea creșterii in greutate -este mancarea. Mancatul inadecvat cu propriile nevoi si propriul corp.

Pentru a avea succes la slabit-

– trebuie să țineți un jurnal de hrană- mai frecvent decât credeți mâncați mult mai mult decît vi se pare.

-Trebuiesc excluze cauzele mari metabolice hormonale- si tratate

-Cercetat nivelul de stres si calitatea somnului.

Astăzi explic cum somnul prea puțin vă sabotează în pierderea kilogramelor.

3e161d07a83bbf193a25c53d853d398eCercetările medicale arată că există o conexiune mai strânsă între lipsa somnului și obezitate decât orice alt factor dietetic.

Cum afectează somnul creierul?

De ce este somnul așa de important? De ce avem nevoie de somn?

Somnul are ca principal scop detoxifierea creierului.

Când celulele noatre folosesc energie- produc reziduuri – produși ai metabolismului celular- unii dintre ei toxici. În mod normal- aceste reziduuri ajung în sânge și sunt filtrate de ficat și rinichi- urmând a fi eliminate prin urină și scaun.

Creierul folosește 20-25% din totalul de calorii pe care îl consumăm zilnic- drept urmare va produce o cantitate serioasă de reziduuri – concentrate într-un organ mititel :).

În timpul somnului celulele creierului se micșorează cu 60%, crescând spatiul intercelular, astfel încât toxinele să poată fi mai ușor eliminate. Astfel, somnul este critic pentru ca aceste toxine să fie eliminate.

Fără somn suficient acești produși de metabolism se acumulează în creier. Vor fi afectate sănătatea celulară, sistemul de neurotransmițători, sistemul hormonal, comunicarea între neuroni. Orice afectează sănătatea creierului are efect asupra oricărui sistem din corp.

De aceea, somnul inadecvat a fost asociat cu atâtea probleme de sănătate și probleme mai largi cum ar fi disfuncția sistemului imun și dereglare hormonală. Somnul inadecvat crește riscul de deces din toate cauzele. Somnul insuficient cronic este legat de obezitate. Problematica somnului afectează nu numai muncitorii în schimburi, lucrătorii de noapte, petrecăreții, studenții în sesiune, etc. Se pare că și dacă te deprivezi doar de câte o oră de somn în fiecare noapte – acest fapt are efect negativ asupra sănătății. Iarăși, dacă ai nevoie de ceas deșteptător pentru a te trzi dimineața înseamnă că nu ai dormit suficient.

Somnul și obezitatea- Legătura hormonală

Un mecanism prin care somnul inadecvat crește riscul de obezitate și creștere ponderală este efectul profund asupra hormonilor de foame și metabolism. (pentru a revedea care sunt aceștia – click

Apetitul crește – dacă nu dormi suficient.

somn si obezitateS-a masurat cantitatea de hrană ingerată după deprivarea de somn – (cinci zile consectuve după 4 ore de somn/24h) oamenii au tendința de a mânca cu 20% mai mult. Totuși , nu e nevoie de cinci zile de nesomn pentru a deregla metabolismul insulinei, cortizolului, și leptinei – care afecteaă apetitul ca și metabolismul.

Sunt studii care arată că doar 1 noapte de nesomn determină rezistență la insulină la oamenii sănătoși. Alt studiu arată că o singură noapte de somn parțial au determinat un patttern de cortizol neregulat cu nivele mai mici de cortizol dimineața (când cortizolul ar trebui să fie cel mai mare), și cu nivele de cortizol mai mari după amiaza și seara (când acesta ar trebui să scadă), precum șii nivele mai mari de leptina.

Deci, o noapte de 3-4 ore de somn determină rezistența la insulină, dereglarea cortizolului și creșterea leptinei – toate, situații hormonale care determină creșterea greutății.

Pe lângă aceste efecte hormonale, deficitul de somn afectează preferințele culinare cu tendința de a mânca alimente mai dense energetic, crește foamea, scade metabolismul grăsimilor și crește răspunsul la stres care afectează rata metabolică.

Somnul și Obezitatea – legătura dopaminică

Legătura dopaminică este chiar și mai importantă. Dopamina este un neurotransmițător cu rol important în controlul motor, motivație, cogniție, recompensă, precum și o serie de funcții de bază – lactația, gratificare sexuală și greață.

Dar, pentru a-și duce la îndeplinire funcțiile, dopamina trebuie să se lege de receptor, eficiența acesteia este bună atât timp cât există nivele optime atât de dopamină cât și de receptori.

Mai mult, receptorii pot fi mai mult sau mai puțini sensibil la dopamina- făcând și mai complicată problema.

Există numeroase dovezi în literatura de specialitate care arată că oamenii cu obezitate și sau/ binge- eating disorder – (mâncat compulsiv) au același modificări în receptorii de dopamina similar cu cei cu adicția de droguri.

În particular sistemul dopaminei se află într-o regiune din creier – numită striatum -care este implicat in recompensă, motivare și consum de hrană . Adicția de mâncare este o chestiune reală. Se pare că adicția de hrană derivă din consumarea ocazională de mâncăruri foarte gustoase. Acestea sunt un trigger pentru răspunsul neuroadaptativ la nivelul circuitelor de recompensă, similar cu adicția de droguri sau alcool, determinând ulterior mâncatul compulsiv. Această modificare la nivelul dopaminei si a receptorilor ei ne face să mâncâm în ciuda semnalelor de sațietate- ceea ce va determina supraalimentare.

Persoanele obeze au afectat neurocircuitul dopaminei, drept urmare ce le va crește susceptibilitatea la a mânca prea mult, facând, în același timp ingestia de hrană mai puțin recompensatorie, având un caracter mai degrabă habitual.

Ați putea crede că mâncatul produce o recompensă exagerată la hrana- dar de fapt este exact invers Așadar, pe lângă compulsia de a mânca, la cei cu istoric de obezitate mâncarea este mai puțin satisfăcătoare, mai puțin aducătoare de bucurii. Mânâncă pentru că sunt obișnuiți să mânce. Drept urmare vor fi obligați să mânânce mai mult pentru a fi satisfăcuți.

Se pare că aceasta modificare la nivelul receptorilor de dopamină caracteristică adicției de mâncare și atât de frecvent întâlnită la cei cu istoric de obezitateși/sau binge- eating disorder este determinată de mâncatul neregulat- de poftă. ȘI… se pare că aceasta modificare a receptorilor este dată și de lipsa de somn.

Studiul efectului lipsei de somn asupra creierului este un domeniu separat – dar foarte important în cercetarea asupra obezității. Studiile făcute au arătat ca deprivarea de somn nu determină modificări la nivelul dopaminei, dar determină o descreștere semnificativă a receptorilor dopaminergici în același locus din creier – regiunea striată în care receptorii de dopamină sunt oricum puțini la cei cu obezitate sau binge- eating- partea din creier care mediază răspunsul recompensator la hrană și motivația de a mânca.

Cu cât se cronicizează lipsa de somn, cucât mai puțin dormi în fiecare noapte, cu atât este afectată capacitatea de a ajunge și a menține o greutate sănătoasă.

Ce rol are genetica?

Se pare că familia de gene care ne controlează ritmurile circadiene poate explica de ce unii se îngrașă semnificativ când sunt deprivați de somn și alții nu. O anume combinație de gene te face să fi mai vulnerabil la pofte, la foame crescută atunci când ești deprivat de somn, prin dezechilibrul hormonal produs. Efectul este reversibil printr-un somn adecvat. Așadar nu sunteți blestemați cu o greutate prea mare- trebuie doar să aveți în vedere că este necesar vă și culcați la timp. 🙂

De reținut:

1. Lipsa de somn – produce dereglări hormonale- mai ales la nivellul insulinei, cortizolului, leptinei.

2. Lispa de somn – determină mofdificarea circuitului de recompensă din creier și … mâncat compulsiv cu supraalimentare

3. Lipsa de somn crește apetitul

049505dcaeae2e9d25e7dee694e4d923Pentru a scădea stresul și a dormi mai bine – vă stau la disoziție cu ședințe de acupunctura.

dr. Cristina Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s