Să înțelegem tiroida

Tiroida este un jucător central în rețeaua complexă a metabolismului uman și este foarte sensibilă chiar la dezechilibre minore a microsistemelor ce alcătuiesc corpul nostru. Tulburările tiroidiene sunt din ce în ce mai frecvente, iar înțelegerea felului în care acționează tiroida este necesară pentru a putea alege ce avem de făcut în prevenția și tratamentul afecțiunilor tiroidiene.

thyroidTiroida este una din cele mai mari glande endocrine. Este sitută sub cartilajul tiroidian (mărul lui Adam).

Hormonii secretați de tiroidă controlează cât de repede folosește corpul energia, cât de repede face proteine și cât de sensibil este corpul la alți hormoni. Participă la aceste procese – producând hormoni tiroidieni, cei mai importanți fiiind triiodotironina T3 și tiroxina sau tetraiodotironina- T4.

Acești hormoni reglează rata metabolică, sunt implicați în creșterea și funcționarea a aproape tuturor sistemelor organismului.

  • Au efecte endocrine- scad timpul de injumătățire a aproape tuturor celorlalți hormoni- adică – le prelungesc durata de viață – deci durata efectelor.
  • au efecte pe metabolismul lipidelor – cresc lipoliza,  al glucidelor-cresc absorbția de glucoză și gluconeogeneza
  • au efecte neuromusculare- sunt implicați în catabolismul muscular , cresc viteza de contracție musculară și cresc viteza reflexelor.
  • au efecte pe metabolismul osos- stimuleaza formarea de os
  • sunt implicați în termoreglare- producerea de căldură
  • au efecte cardiovasculare-stimulează contractilitatea miocardică și cresc frecvența cardiacă
  • au efecte gastrointestinale- stimulează motilitatea intestinală
  • au efecte hematopoietice- în producția de sânge- stimulează formarea de noi hematii prin creșterea eritropoietinei.
  • au efecte neurovegetative- stimulează simpaticul – prin stimularea creșterii receptorilor betaadrenergici și scăderea celor alfaadrenergici.
  • sunt esențiali în maturarea creierului și scheletului fetal.

Thyroid+Hormones+Action+of+Thyroid+Hormones+-+Physiologic+effects

Tiroida produce, de asemenea, calcitonina, cu rol în homeostazia (echilibrul) calciului.

Sinteza și eliberarea de hormoni din tiroidă este reglată de TSH– thyroid stimulating hormone – produs de hipofiză, care la rândul său este reglat de TRH- thyroid realising hormone produs de hipotalamus.

Tiroida răspunde la semnale de la hipotalamus și hipofiză. Hipotalamusul este ca un termometru al corpului care verifică constant ce se întâmplă în corp pemtru a echilibra optim hormonii, nutrienții și neurotransmițătorii.
Când hipotalamusul decide că avem nevoie de mai multi hormoni tiroidieni în circulație (vremea rece sau activitate fizică crescută) trimite un mesager chimic numit TRH care ajunge la hipofiză. Hipofiza va secreta si trimite TSH către tiroidă. TSH va activa producerea unei proteine – tireoglobulină.

hormoni tTSH activează, de asemenea, o enzimă numită tiroxin peroxidaza (TPO). Această enzimă combină tireoglobulina, iodul și hidrogen peroxid pentru a crea T3 și T4.

93% din hormonii sintetizați în glandă este T4, 7% este T3.

T4 circulă spre ficat unde 60% este convertit în T3 prin glucoronidare și sulfatare. Dacă ficatul are probleme de funcționare, sau este supraîncărcat metabolic (medicamente. Toxine alimentare, etc) – conversia T4-T3 se va face cu probleme.

Alte 20% este convertit în reverse T3- care este permanent inactivă.

Ultimii 20% este convertit în T3 sulfat și T3 acetic – care poate fi mai departe metabolizat de bacteriile intestinale către T3 activ.

Probleme la conversia T4-T3.

Una din problemele care determină hipotiroidismul este conversia T4-T3 deficitară.

Vă reamintesc că tiroida produce 93% T4, care va fi convertt în ficat în T3 și reverse T3. La nivel intestnal vor fi convertite celelalte 20% de T4 în T3.

T4 este inactiv și nu poate îndeplni funcțiile tiroidiene obișnuite. Este musai să fie convertit în T3 pentru fi folosit de celule.

Care sunt scenariile in are cineva are T4 normal dar T3 scăzut.

1. Probleme hepatice

Dacă ficatul este încărcat și obosit nu poate convert cei 60% din T4 în T3, drept urmare nivelul de T3 va fi mai mic.

Problema apare în hepatite cronice, deficite nutritionale, intoxicații, etc

Nu este de neglijat nici dominanța estrogenică – atunci când ingestia de pextra estrogeni din mediu – hrană, plastic, cosmetice, etc- obosește ficatul și îl fac să fie inefcient.

2. Stress crescut – în perioadele de stress mare sau de traume RT3 se va produce în exces. RT3 este o formă inactivă și determină încetinirea funcțiilor. (tiroida are efect de accelerare), efectul de încetnire este necesar corpului în perioadele de stres și/sau traumă – pentru a avea timp de vindecare.

Stresul cronic poate determina creșteri ale rT3 pe o perioadă lungă de timp – ceea ce va rezulta în mai puțină activitate T3 la nivel celular – și va apărea hipotiroidismul funcțional.

Nivelurile săzute de seleniu și zinc pot determina creșterea rT3. Alte cauze de nivel rT3 crescut pot fi anemia feriprivă și nivleul scăzut de B12.

Deci, niveulurile scăzute de seleniu, zinc, vitamna B12 (atenție- vegetarieni!!!!)  anemia feriprivă- determină hipotiroidism funcțional. 

3. Disbioza intestinală 20% din T3 activ se formează la nivel intestinal. Dacă există dezechilibre cronice ale florei intestinale – se va forma mai puțin T3.

Analizele de laborator vor arăta TSH – normal sau crescut, T4 normal, T3 scăzut și recaptarea T3 scăzută- drept urmare rT3 va fi crescut.

Hormonii liberi și hormonii legați

Hormonii tiroidieni (T4, T3 și R T3) există în torentul circulator fie legați de o proteină, fie liberi. Proteina principală de care se atașează este thyroid hormone binding globulin (TBG) care acționează ca un burete sau ca un rezervor de care se leagă hormonii, ca apoi să fie eliberați. Hormonul în forma liberă va fi capabil să reacționeze cu receptorul celular – pentru a produce efectul hormonal.

Doar forma liberă este biologic activă.

Atunci când homonul este legat de proteină nu poate să se lege și de receporul celular.

Majoritatea hormonilor circulă legați de proteine (TBG, albumina și pre-albumina). Albumina are cea mai mică afinitate pentru hormon și cea mai mare eliberare la nivelul țesuturilor. – TBG se află la polul opus.

Este important de diferențiat și de luat în calcul ambele situații atât T3, T4 ca total , cât și fracțiunea T4 și t3 liberă pentru a înțelege cum interacționează acești hormoni.

Orice stimuleazăă estrogenii (surse artificiale- alimentare- anticoncepționale, terapi hormonala postmenopauză, sarcina), sau dominanța estrogenică – determină creșterea cantității proteinei care leagă T4. Vom asista, în acest fel, la creșterea falsă a T4 total- interpretată ca hipertiroidism – atunci când nu este cazul.

Hipotiroidismul și autoimunitatea

Tiroida este organul cel mai frecvent atacat de autoimunitate. Reacția autoimună poate fi îndreptată fie împotriva turoid peroxidazei (Ac TPO) sau a tiroglobulinei (Ac TGB). În anumite cazuri de boală tiroidiană autoimună severă se pot dezvolta și Ac anti T4 sau T3.

Examene de laborator:

bc7d19bc54625b557d54872703d43e40TSH: Arată nivelul de thyroid stimulating hormone. În cele mai multe laboratoare nivelul de referință este între 0.5 – 5.0, dar optim ar trebui să fie 0.8 – 2.0.

Total T4: Reflectă nivelul total de T4, legat de proteine și liber Dominanța estrogenică determină un nivel crescut de T4 total și un nivel scăzut de T4 liber- cel care este biologic activ. – sugerând un fals diagnostic de hipertiroidism.

Total T3: Similar cu T4.

Free T4- T4 liber : Reflectă forma bilogogic activă a T4. Acesta poate fi convertit în T3 sau RT3.

Free T3- T3 liber: Reflectă forma biologic activă a t3 care poate genera producția de energie di ATP. Valoarea tipică este 300-450 pg/ml

RT3: Reflectă nivelul de RT3 – forma inactivă care crește în perioade stresante, în post șoi posttraumatic. Nu trebuie să fie mai mare de 30.

Recaptarea T3: Măsoară locurile pentru legarea T3 activ sau nelegat. Cu cât mai multe locuri rămase de legat de proteine, cu atât mai mică va fi recaptarea

Nivelul crescut de testosteron determină recaptarea crescută de T3, deoarece acesta scade locusurile de legare. Pe de altă parte dominanța estrogencă crește locusurile de legare – ducând la o mai mare recaptare a T3 și T4.

Indexul tiroxienei libere: testul evaluează recaptarea T4 și t3 total, pentru a măsura activitatea T4 liber. Dacă T4 este mai scăzut decât T3 , atunci recaptarea va fi mai mare și invers. Domeniul funcțional este intre 1.2 -4.9 mg/dl.

Anticorpii: bolile tiroidiene autoimune sunt Hashimoto și Graves. Tiroidita Hashimoto este diagnosticată prin prezeț anticorpilor antițesut tiroidian. – antitireoglobulina (in 75% din cazuri) și antitiroxinperoxidază în 95% din cazuri.

Boala Graves se diagnostichează prin dozarea TSI– thyroid stimulating immunoglobulin și TBII- TSH –tyroxin  binding inhibiting immunoglobulin. – doua nume pentru același test.

Sper că a fost de înțeles- a fost partea cea mai dificilă din capitolul despre Tiroidă.Pentru lămuriri nu ezitați să îmi scrieți :).

Voi continua , în următoarele articole să vă prezint- factori care afectează tiroida, factori de care este absolută nevoie pentru o bună funcționare a tiroidei și măsuri terapeutice pentru a preveni/limita impactul bolilor tioidiene.

 

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s