Înțelepciunea de viață și sănătatea

Uitați-vă cu ochii deschiși în jurul vostru – și vedeți oameni grăbiți permanent, obosiți aproape tot timpul mereu foarte ocupați, ingirjorați, fără timp indiferent dacă au sau nu copii. Copiii adaugă un plus de panică și mai multă determinare în a le umple timpul cu un milion de activități și teme.Totul este pe fast forward, iar resursa cea mai importantă este timpul.

Civilizația occidentală postindustrială vede timpul liniar-, drept urmare este esențial să îl folosești la maximum- aș zice că citatul cel mai potrivit- este cel al lui B. Franklin- Time is money– si, știm, nimeni nu vrea să fie sărac.

8aed10fcd8ad27a61fc6ba1fc302efbbÎn cultura tradițională, estică și nu numai – timpul se învârte ciclic – de la un anotimp la altul- presărat cu evenimente cheie, religioase sau nu, care pun un stop în activități și te obligă la conectare cu familia, cu tine, cu strămoșii tăi si cu spațiul cultural în care ai rădăcina. Curgerea ciclică îți dă senzația de infinit, de permanent- nu are rost să te grăbești- ce este de întâmplat se întâmplă. Citatul cel mai elocvent – Natura nu se grăbește și totuși totul este înfăptuit – Lao tzu

Cultura fast forward și goana pentru a folosi și a ne umple timpul ne-a copleșit și pe noi aici în estul Europei- și, din păcate, ce ne face să conștientizăm acest lucru este, deseori o pierdere imensă – a unei relații, a sănătății, a unei persoane dragi.

Sigur, veți veni cu contraargumentul – asistaților social- nu toată lumea alearga. Sigur că da, dar nici timpul lor nu se scurge după rânduiala ciclică a naturii , ci este și mai puțin si mai sărac ca al workoholicilor – viețuiesc între două ajutoare sociale.

Una peste alta, este important pentru sănătatea noastră să trăim mai conștientși mai puțin pe grabă – să aducem pasiune în ceea ce facem- nu numai eficiență, să ne bucurăm de munca noastră, de familiile noastre, de prietenii nostri. Sunt multe studii făcute si este dovedit ca multi taskingul este ineficient, ca somnul este absolut necesar pentru a fi productiv, că mai încet înseamnă de multe ori mai bine (de la mâncat la … completați cu orice vreți- este corect :).

Deși meseria mea este de medic, și principala mea preocupare socială este să popularizez subiecte medicale- despre uimitoarea și atăt de complexa funcționare a corpului uman- cred că este la fel de important pentru sănătate să reînvătăm cum să trăim mai încet, mai conștient cu mai multă încredere și bucurie.

Puteți incepe schimbarea cu câteva lucruri simple-

  • Citiți cărți – nu știri pe telefon/facebook
  • Gătiți – nu comandați mâncare
  • Mergeți mai mult pe jos
  • Uitați-vă la pomul/planta din fața biroulu/casei să vedeți când înfrunzește.
  • Luați în considerare și slow medicine- acupunctura/fitoterapia în problemele de sănătate.

Pentru a vă convinge să faceți alegerea unei vieți mai simple o să vă aduc periodic aminte de Filozofia chineză este o sursă minunată de învățăminte în acest sens.

Când realizezi că nu îți lipsește nimic- toată lumea îți aparține- Lao Tzu

3f098575d3c2e580b92eb7b565ef7277Când trăiești într-o permaenetă stare de dorință – nu reușești să obții nicând totul, dar daca iți dai seama că ce ai este suficient- ce primești în plus este deja extraordinar.

În înteriorul tău este răspunsul. Stii cine ești și ce îți dorești- Lao Tzu

ba951cb62f20864e264e9252d773a33cLuați-vă timp să vă cunoașteți să stați în liniște cu gândurile voastre- să înțelegeți ce vă motivează și ce vă împiedică să fiți mulțumiți de viața voastră.

O călătorie de 1000 de mile începe cu un singur pas- Lao Tzu

80fbd644fa1df7ca33a8c57018ccd1b8

Nu vă lăsați copleșiți de întinderea necunoscutului, de greutatea unui nou început- faceți pasul către o viață mai bună.

dr. Cristina Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s