Ce anume afectează tiroida

Tiroida- una din cele mai importante glande endocrine ale organsimului este din ce in ce mai des afectata. Am scris câte ceva despre complexa funcționare a reglării hormonilor tiroidieni aici .

Articolul prezent vă explică ce anume din mediu poate duce la afectare toriodiană.

Modularea imună și tiroida
Multe cazuri de hipotiroidism sunt caracterizate de un ssitem imunitar hiperresponsiv și autoimunitate. Sunt mai mulți factori care pot fi controlați pentru o mai bună reglare a sistemului imunitar.

1. Echilibrul glicemic : Dezechilibrele glicemiei – sunt o cauză pentru disfuncțiile și proasta coordonare imună.

2. Nivelele scăzute de vitamină D: Vitamina D sub 40ng/ml au risc crescut pentru inflamație cronnică și auto- imunitate.

3. Disbioza intestinală: Echilibrul microbian precar- determină malabsorbție și inflamație cronică. Este musai să luăm și intestinul în considerare în planul de tratament.

4. Disfuncția mitocondrială: Mitocondria este centrala energetică a celulei. Este elementul cheie în felul în care organismul face față stresului oxodativ. Disfuncții ale mitocondriei determină creșterea radicalilor liberi de oxigen – și a stresului oxidativ- care favorizează afectarea imună. Aceasta este un semn clasic în patofiziologia autoimună din Hashimoto.

5. Nivelele scăzute de glutation: Glutationul este cel mai important antioxidant de la nivel celular. Este crucial în funcționarea leucocitelor (celulele care ne apără de infecții). Nivelele scăzute de glutation determină inflamație cronică și deseori autoimunitate.

6. Raport deficitar al acizilor grași Omega 6:3: În general, există semnificativ mai mulți acizi grași omega 6 față de omega 3. Omega 6- stimulează eliberarea de molecule proinflamatorii – fiind un factor cheie ăn inflamația cronică și auto-imunitate.

7. Subluxația cervicală înaltă:-rar Disfuncții la nivelul articulațiilor bazei craniului (occiputul) și primei vertrebre cervicale irită măduva – cu creșterea activității inflamtorii si afectarea multor funcții ale organismului.

8. Toxine din mediu: Expunerea la un nivel crescut de microbi, chimicale, pesticide, erbicide, cosmetice, metale grele, biotoxine- ca mucegaiul- scad nivelul de gutatin, afectează microflora intestinală și crește activitatea inflamatorie.

9. Stres crescut și obiceiuri alimentare deficitare: Stresul atât fizic cât și psihic crește producția de hormoni de stres cu activitate inflamatorie la nivelul organismului. Respirațiile scurte și superficiale pot simula stresorii emotionali și mentali la nivel fiziologic.

10. Lipsa de somn: Somnul deficitar deermină disfuncții imune și creșterea inflamției.

Mediul și Tiroida
Tiroida este una din cele mai sensibile părți ale corpului la toxinele de mediu. Cele mai frecvente toxine care afectează tiroida sunt:

1. Poluanții industriali – gaze de eșapament, deșeuri chimice, clorul din apa, pesticide ierbicide chimicalele pe care le regăsim în legume.

2) Radiații ionizante – telefoannele mobile- sunt o sursa constantă, cuptoarele cu microunde, investigatii medicale radiologice (CT, radiografii)

3) Metale grele:Mercur, plumb, aluminiu – din pește contaminat, vase de aluminiu, vopsele vechi, plombe cu amalgam.

4) Perfluorooctanoat (PFOA) Chimicale periculoase din tigăile nonaderente. – citiți cu atenție eticheta – atunci când cumpărați cratițe.

5) Fluor – Florul este un halogen care competiționează cu iodul în recaptarea tiroidiană, Iodul este – după cum stiți, necesar pentru formarea de hormoni tiroidieni. Dacă tiroida recaptează fluor în loc de iod- va face mai puțini hormoni. Sursele de fluor sunt – apa de robinet, pasta de dinți și multe din alimentele procesate.

6) Bromul, bromul este un un halogen care competiționează cu iodul- similar fluorului. Se găsește în sucuri și în alimente procesate.

7) Alimente inflamatorii Includ – uleiuri vegetale industriale, acizi bogați în omega 6, zahărul, îndulcitorii artificiali,etc.

Echilibrul glicemiei și boala tiroidiana
Dezechilibrele glicemice sunt extrem de importante în dezvoltarea hipotiroidismului. În momentele de hiperglicemie moleculele de zahăr se leagă de proteine și formează Advanced Glycolytic Enzymes (AGEs).
Aceste AGE distrug membrana celulară și receptorul pentru insulină – creând un cerc vicios de hiperglicemie și stres inflamator. AGE produc distrugeri serioase în corp și au o afinitate pentru țesutul tiroidian. O hemoglobina glicozilată crescută (cea mai fidelă analiză pentru monitorizarea diabetului) este corelată cu creșterea TSH și scădereea T3 și T4 liberi.

Când glicemia este scăzută cresc hormonii de stres cortizol, adrenalină- pentru a aduce nivelul glucozei la normal.

Creșterea cortizolului determină nivele scăzute de T3 ( prin inhibarea 5’-deiodinazei care convertește T4 inactoiv în T3 activ).

Pe de altă parte cortizolul contribuie la statusul hipotiroidian prin scăderea sensibilității recepturlui T3 la acțiune T3 si prin creșterea revers T3- care știm că este inactiv.

Microbiomul și boala tiroidiană:

Microbiomul intestinal este alcătuit din mai mult de 1000 de specii diferite de microbi și joacă un rol imens în absorbția de nutrienți, detoxifiere, maturarea sistemului imunitar.

La persoanele cu Hashimoto și hipotiroidism au disfuncționalități la nivelul microbiomului- cu afectarea eliberării de TSH, si a producerii de T4 și TBG.

Glutenul și boala tiroidiana
Gluten este o proteină care se găsește în grâu, secară, orz. Glutenul se leagă de peretele intestinului subțire si poate determina afecțiuni digestive și ale sistemului imun. Sensibilitatea la gluten este un factor important care contriuie la bolile inflamatorii și autoimune- cum ar fi – boala celiacă, artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto, cardiomiopatia autoimună, drematita herpetiformă și altele,

În boala tiroidiană- merita luat în calcul o dietă din care să eliminați glutenul.

Dr. Cristina Maria Hanganu

Perfectmed 0720445532

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s