Cum variază energia noastră in timpul zilei și de ce este important să nu pierdem nopțile- explicatii ale medicinii Tradiționale Chineze

Muzica sufletului poate fi auzită în tot Universul – Lao Tzu

Nu odata am fost pusă în situația de a explica cum funcționează Medicina Chinezeasca tradițională. Desi am mai scris despre Acupunctură, Moxibustie, Cupping și despre rolul medicului chinez in antichitate – încă încerc să găsesc răspunsuri cât mai potrivite la această întrebare.

Este important de știut că, pe lângă dovezile științifice tot mai consistente privind eficiența ei, acest tip de practică medicala are o profundă rădăcină spirituală. Sursa găndirii medicale tradiționale chinezești este Taoismul.

Unul din cele mai importante aspecte ale medicinii chinezești este unitatea om/ Univers. Cu alte cuvinte nu poți evalua starea de sănptate sau de boală a fiecaruia în afara mediului în care trăiește.  În cuvinte chinezești- omul și universul sunt tot una . 天人合一 –

Lumea pe care o cunoaștem are legile ei. Există zi și noapte si sunt patru anotimpuri. Aceasta este enregia care se mișcă. În medicina chineză aceasta se numește Qi.

Pentru a descrie energia și mișcările ei învățații antici chinezi au conceput sistemele Yin/Yang și al celor Cinci Elemente.

Deci, ce înseamnă Yin și Yang? Yin și Yang sunt 2 fețe ale aceleiași energii. Energia universală este doar una, dar aceasta se mișcă. De exemplu, ziua se transformă în noapte și apoi iar în zi. Folosim Yin pentru a descrie energia nocturnă și yang pentru cea diurnă.

In Tao Te Ching Lao Tzu spune

Tao generează Unu

Din unu se formează doi

Din doi se formează trei

Si din trei se formează 10000 de lucruri.

c67cb1a1ec9bc60628ae5e46b7ecdff4Sunt Yin și Yang doua forme distincte de energie? Nu- Energia Yin conține Yang, iar Yang-ul conține Yin. De exemplu, la mijlocul zilei energia Yang atinge un maxim și începe să scadă, în același timp energia Yin este la minim și incepe să crească. La mijlocul nopții energia Yin este maximă, iar Yangul este minim și începe să crească. Yin și Yang sunt două forțe care se mișcă și se interschimbă constant.

Partea albă a simbolului reprezintă energia Yang, iar partea neagră reprezintă energia Yin.

Miscările energiei Yin și Yang din timpul zilei și nopții au loc și în corpul uman.

Energia Yin /Yang este stocată în Rinichi și provine din vitalitatea- esența noastră înaăscută.

În timpul zilei energia Yang crește și este răspunzătare de încălzire și de puterea de a ne face activitățile zilnice – (persoanele consant friguroase și obosite- su undeficit de energie Yang). Energia Yang atinge maximul la mijlocul zilei și scade până la mijlocul nopții când reîncepe să crească.

Energia Yin are parcursul opus – este maximă la mijlocul nopții și minimă la mijlocul zilei.

Așadar, energia yin /yang este în continuă mișcare și schimbare.

Acesta este un motiv pentru care trebuie să dormim noaptea.

Când energia Yang este minimă, trebuie ca și activitțile noastre să fie reduse la minim. Miezul nopții Zishi între 11 și 1 noaptea – este momentul critic în care trebuie să dormim.

Insomnia pe termen lung sau lucru/ pierderea nopților consumă atât Yinul cât și Yangul, dar mai ales Yin-ul – yangul ia nastere din Yin- un yin scăzut va genera mai puțin Yang. Dar, Yin-ul scăzut poate genera o stare de exces relativ de Yang. Acest dezechilibru se va traduce în simptome ca ulcere bucale, sângerări gingivale, cefalee, agitatie, etc.

De asemenea, seara când energia Yang este scăzută nu este recomandat să facem exerciții fizice susținute, dar este un moment bun pentru meditație, exerciții de relaxare.

Toate bolile, spune Medicina tradițională Chineză, provin din acest dezechilibru Yin/Yang.

Acupunctura, moxibustia și Fitoterapia, sunt metodele cele mai potrivite pentru a reechilibra Energia yin/yang.

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s