Între inima și minte, despre fiecare dintre noi

Am mai scris despre vara, despre inimă, foc și bucurie și faptul că fiecărui anotimp, în medicina chinezească îi corespunde un organ- care este la maximul energetic în acel anotimp. Vara este despre inimă.

Inima, și nu creierul este, în conceptul chinezesc, Împăratul corpului, nodul de recepție și transformare al mesajelor.

Scurt istoric-

La începutul secolului XIX, anatomistul scoțian Charles Bell (1774-1842) a descoperit și descris sistemul nervos și s-a stipulat că emoțiile iau naștere și se dezvoltă în creier și nu în inimă.

dcd4fb010326fc365c79b7b791e6cc0cÎnvățăturile chinezești ne spun că Înima adăpostește Shen-ul– expresia inteligenței și a acuității mintale și emoționale. De aici înțelegem că o parte dintre procesele emoționale au loc în inimă.

Ideea pare neverosimila, dar cercetările moderne ne-au arătat ceea ce chinezii știau/intuiaiu de mii de ani.

e03dd55648891a7b5cef1f127a2fdaf2Neurocardiologul Dr. J. Andrew de la HeartMath Institute din Boulder Creek, Colorado a cercetat anatomia și inteligența inimii. Faptul că inima se dezvoltă și începe să bată la embrion cu trei săptămâni înaintea creierului și a măduvei este deja cunoscut. Cercetări neurocardiologice recente arată că inima are o autonomie moștenită și comunică cu Creierul, circulând mai multe informații de la inimă înspre creier decât invers. Semnalele trimise dinspre inimă influențează modul în care ne raportăm la mediu, starea emoțională și capactatea de a raționa. Invers, inima primește infromații despre sănătatea întregului corp care sunt procesate intr-o rețea celulară asemănătoare celei cerebrale. Inima descarcă hormoni și neurotransițători și trimite impulsuri electrice la nivelul întregului sistem nervos. Există, de exemplu, o legătură directă cu amigdala din sistemul limbic- sediul de procesare emoțional.

Inima produce radiație magnetică de 5000 de ori mai puternică ca a creierului. Cu o putere de 2.4 Watt, străbate intreg corpul sub forma de unde electromagnetice, câmpul electromagnetic al inimii poate fi pus în evidență la o distanța de 3 m.

magnetic 1

Cu ajutorul aparatelor electronice se poate măsura și demonstra comunicarea între câmpurile magnetice dintre oameni. Puterea intuitivă, gânduri raționale sau emoții pot fi puse pe seama acestei comunicări.

powerfulUn alt fapt care demonstrează situarea inimii și a retelei ei neuroendocrine în afara unei simple pompe mecanice este situația transplantaților cardiaci.

Prof. Gary Schwartz, Psiholog al Universității din Arizona a cercetat persoanele care au primit transplant cardiac și a găsit în mai mult de 70 de cazuri amintiri, emoții, capabilități care aparțineau donorului. Un caz spectaculos a fost al unei fetițe de 8 ani, care suferea, dupa un transplant cardiac, de altminteri reusit, de cosmaruri – mereu aceleași vise. Visele s-au considerat ca aparțineau donorului, o fetiță care fusese ucisa. Informațiile din visele celei ce a primit transplantul au fost esențiale în identificarea și prinderea ucigașului.

Probabil ca intuiați cu toții fatul că inima este mai mult decât mecanică și v-ati pus problema ca “s-a îmbolnăvit de inimă rea” sau ca “iubirea l-a vindecat” să fie vorbe adevărate. Se dovedește, științific, că sunt adevărate, așa că aveți grijă de inima voastră, hraniti-o cu compasiune, bunătate și liniște. Nu lăsați greutatea inimii să vă tragă în jos, nu vă îmbolnăviți de inimă rea, cereți ajutor. Medicina Chinezeasca/Acupunctura poate fi unul din răspunsuri.

mai multe informatii gasiti rasfoind bibliografia :

  • http://drgaryschwartz.com
    http://www.ras-training.de/neu/publikationen/hi_forsch_ber_lesepr.htm
    Schubotz RI (Hrsg) (2008) Other minds. Die Gedanken und Gefühle Anderer. Paderborn: Mentis Schulz W (2008), Hirn und Herz in antik-chinesischer Sichtweise.
    Wollschäger M (Hrsg) Hirn Herz Seele Schmerz. Psychotherapie zwischen Neurowissenschaften und Geisteswissenschaften, Tübingen: Dgtv-Verlag
    Wellendorf E (1993) Mit dem Herzen eines anderen leben? Die seelischen Folgen der Organtransplantation. Zürich: Kreuz-Verlag

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s