Nevoia de smerenie

Nu se putea să incehei Anul fără să trag o cocluzie. Ce avem și ce ne lipsește.

Ce cred, este că – Într-o lume plină de narcisiști este absolut necesară o infuzie zdravană de smerenie.

Jean Twenge și Keith Campbell au remarcat că incidența personalității narcisice a crescut la fel de repede ca incidența obezității din1980 pînă în prezent. Începînd cu anii 2000, incidența este chiar mai crescută.

Campbell este, de asemenea, autorul unei meta analize a trei studii desfașurate pe 20 ani, care arată creșterea stimei de sine de-a lungul generațiilor, măsurată cu Rosenberg self esteem scale. În 2008, 18% dintre studenți au obținut scor perfect (40 din 40 de puncte), iar 51% au obținut peste 35 de puncte.

Studiile mai arată că cei care au scoruri mai mari pentru Personalitatea Narcisică tind să aibe mai mulți prieteni pe Facebook, să se tăguiască mi frecvent și iși updatează statusurile mai frecvent. Laura Buffadi, cercatătoare de la Universidad de Dueto in Bilbao spune că , „Narcisiștii folosesc Facebook și alte mijloace de social networking pentru că au convingerea că ceilalți sunt interesați de ce fac și își doresc ca ceilalți să afle ce fac. „

In general, site-urile social media încurajează auto-promovarea, pentru că user-ii generează conținutul. W. Keith Campbell explică că oamenii utilizează frecvent Facebook „pentru a arăta importanți, pentru a primi atenție, status și-… încredere în sine. Desigur, portretele afișate în social media sunt deseori nerealiste.

Necazul cel mai mare cu narcisiștii este convingerea ca sunt extraordinari. Realitatea evidenta este că cei mai mulți oameni sunt totuși – ordinari- NU extraordinari.

Cum s-a ajuns la epidemia de narcisism? În afara cauzei evidente a ascensiunii social media a culturii selfie-ului și a nevoii de auto-promovare, cel mai probabil este și o problemă de educație timpurie.

Desigur, narcisiști găsim în toate mediile și profesiile și nevoia de smerenie/ modestie este necesara peste tot, dar ce îmi face mie rău zi de zi este narcisismul din profesiile umaniste care ar trebui să fie profund umane- medici, preoți, profesori, psihologi, coach-i.

Cu siguranță ați întîlnit medicul Dumnezeu, preotul care mai degrabă afurisește, decît alină, profesorul care mai degrabă critică și zdruncină caractere, în loc să construiască, psihologi cu imagine de sine mult mai umflată decît știința și conștiința lor, coach-i care vînd vorbe zburătoare împachetate în costume fancy.

Imagine, auto-suficiență, îndreptățire acolo unde este nevoie de studiu/muncă, știință, compasiune, empatie și smerenie.

Sfântul Augustin spunea – modestia/smerenia este fundamentul tuturor celorlate virtuți, sufletul care nu are modestie nu are nici alte virtuți, decât în aparență.

Calități indispensabile în munca clinică: răbdare, compasiune, autocontrol, delicatețe și eficiență au nevoie de modestie pentru a înflori. Toate aceste calități intră în descrierea unui medic/profesor/psiholog… bun.

Se spune că doctorii buni știu să asculte. Sunt inteligenți și știu să explice lucruri complicate în limba pacientului. Doctorii excelenți arată compasiune și înțeleg îngrijorările și spaimele pacienților. Știu că sunt supuși greșelii și se străduiesc permanent să își îmbunătățească abilitățile. Sunt cei care cer ajutor și cei care pot lucra în echipă. Nu poți să faci toate aceasta fără modestie. Dacă știi toate răspunsurile, de ce ai mai asculta, cu intenția de a învăța, părerea altuia, dacă simți că ești mai bun decât oricine altcineva cum poți avea compasiune reală față de un alcoolic, față de un drogat, față de oricare dintre bolnavii tăi.

Fără modestie nu poți fi învățat și nu te poți dezvolta.

În context intelectual modestia înseamnă aprecierea realistă a abilităților personale înseamnă a fi receptiv la idei noi, înseamnă a fi deschis în acceptareaa limitelor și greșelilor personale.

În domeniul în care siguranța de sine este considerată obligatorie pentru succes, modestia, smerenia, umilința este privită de multe ori ca o slăbiciune. Modestia nu este sinonimă cu lipsa încrederii în sine ci doar cu conștientizarea faptului că nu ești mai presus, că ai o mulțime de limite și multe de învățat. Este nevoie de multă libertate interioară să poți rezista zgomotului autoslăvirii din jur și să rămîi credincios valorilor tale.

În practica medicală de astăzi, în care doctorul este copleșit de obligații administrative și datorită numărului mare de pacienți auzi deseori din partea celor din urmă Am fost la control, consultația a durat cîteva minute, mi-a prescris o mulțime de analize de făcut, mi-a dat o rețetă, fără să mă asculte măcar. Mi-aș fi dorit să mă asculte mai mult.

De cealaltă parte sunt doctorii care spun- Încep să îmi pierd pasiunea pentru profesie. Nu mai este loc de umanism în modelul actual. Medicina ar trebui să fie abordată în egală măsură ca știință și artă, disciplină în care aspectele umane ar trebui să fie la fel de apreciate ca cele tehnologice și științifice.”

Nu poți trata eficient un pacient – mai ales în condițiile bolilor cronice din ce în ce mai complexe fără să integrezi în tabloul clinic mintea, credințele, valorile pe care le are și fără să ai respect pentru persoana din fața ta.

Relația de respect reciproc (medic/pacient-pacient/medic) este esențială în ecuația vindecării.

Am vorbit despre nevoia de smerenie la doctori/terapeuți de orice fel, aceeași nevoie este esențială și pacienților pentru a putea prelua de la doctor/terapeut tot ce acesta îi oferă.

Este inutil să crezi că vei te va ajuta cu ceva vizita la un medic dacă ai convingerea că știi mai bine diagnosticul/tratamentul, asteptînd doar o confirmare din partea specialistului. În cazul în care îți este oferită, la sfîrșit să jubilezi- noroc cu mine, toți doctorii sunt proști, iar dacă ești contrazis, să cauți medici pînă îți va fi confirmată părerea.

În loc de încheiere, fiți smeriți și buni cu voi înșiva și cu cei de lîngă voi și chibzuiți la vorbele Sfatului Augustin „Din moment ce nu poti face bine tuturor din aceasta lume, acorda-le o atentie speciala celor care, prin incidente ale timpului, ale locului si ale circumstantelor sunt adusi mai aproape de tine.”

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s