Compasiune – 10 ințelepciuni budiste

Cartea care m-a insotit la trecerea dintre 2018-2019 a fost “Intre violenta si compasiune – amintirile unui psihiatru” de Ion Vianu.

Multe idei dezbătute au rezonat profund cu mine, dar am ales – de început de an să vă împărtășesc următorul pasaj- în caz că nu ați apucat să citiți cartea

Compasiunea este calea de vindecare cea mai sigură- mi-am spus înseara aceea. Este ideea centrală a budismului. Compasiune înseamnă să te concentrezi asupra sufeinței altuia. Fericirea nu stă în iubirea de sine ci în uitarea de sine.

Pornind de aici – am adunat un decalog al învățăturilor budiste pentru un 2019 mai bun.


1. Trăiește cu compasiune

Compasiunea este una din cele mai apreciate calități în budism, iar înalta compasiune este un semn de realizare.

Compasiunea este înțelegerea bunătății ascunsă în fiecare și căutarea acestei bunătăți.Auto compasiunea este critică pentru a obține pacea interioară. Caută să duci o viață în care să tratezi pe fiecare așa cum ți-ar plăcea să fi tratat.

2. Conectează-te cu ceilalți și ai grijă de legăturile tale

În budism, comunitatea practicanților se numește “sangha”. Comunitatea se roagă împreună pentru scopul comun de a realiza o și mai mare trezire, nu numai petru ei, ci pentru toate ființele.

Oamenii se reunesc adesea, dar de obicei în scopul de a-si potența bogăția sau a obține un surplus de putere, mai rar entru a obține pace, fericire și înțelepciune.

“Sangha” este felul de a privi viața prin expreisa individuală a întregului.

3. Trezește-te

Unul din cele mai importante lucruri este de a trăi pur și simplu absolut concentrat pe fiecare moment al vieții. Mindfulness, o atenție crescută, o prezență vie – oricum s-ar numi îți schimbă viața în fiecare aspect.

Străduiește-te să trăiești complet ancorat fiecare moment din viața ta, să îți depășești bătăliile personale , să găsești pace și bucurie și să înțelegi marile lecții pe care viața ți le dă în fiecare clipă.

4. Trăiește profund

Trăiește într-un fel în care să fi cu adevărat conștient de cât de prețioasă este viața – este modul în care vei porni pe calea echilibrului si fericirii. De ce? Pentru că astfel vei fi încet, încet conștient de natura lumii. Vei înțelege cum totul este interconectat, că totul este trecător – totul se schimbă, dispare pentru a reapare în altă formă. Astfel ne vom cultiva abilitatea de a savura fiecare moment al vieții, de a găsi pace în cele mai anoste activități, precum și puterea de a transforma experiențele negative în lecții bune de viață.

5. Schimbându-te, schimbi lumea.

Budiștii sunt de părere că este greu să ajuți pe altcineva înainte de a te ajuta pe tine. Desigur nu se re feră la a fi bogat sau puternic înainte de a-i ajuta pe ceilalți sau la a-i ignora pe ceilalți.

Se referă la faptul că toți fiind interconectați, ajutându-te pe tine creezi un efect pozitiv exponențial asupra restului de lume.

Fii un exemplu de conduită pentru cei din jurul tău.

6. Memento mori

Moartea este deseori un subiect tabu in societatea occidentală. Devenind adânc conștienți de fragilitatea noastră, de impermanență, înțelegând universul cu toate interconexiunile – putem găsi liniștea superioară.

Viața nu poate fi cu adevărat apreciată, dacă nu devi conștient de impermanența ta.

7. Atenție la mâncare

În relația ta cu mâncarea ar trebui cultivat un sentiment profund de mulțumire înaintea fiecărei mese, de a învăța și a rescpecta echilibrul delicat al vieții.

8. Înțelelgerea naturii de a dărui

Viața este un echilibru între a da și a primi. Este important să înțelegem darurile minunate pe care le putem dărui în fiecare monet – iubire, compasiune și atenție.

9. Alungă cele trei otrăvuri

– lăcomia

-ura

– amăgirea

Acceptă ceea ce simți și încearcă să le elimini din viața ta- să poți fi liber și fericit.

10. Nu te atașa

Nu înseamnă să îți abandonezi prietenii și familia și să trăiețti singur pentru restul vieții. Din contră, trăiește simplu, firesc, contruindu-ți cariera dorită, alături de famlie, dar acceptând impermanența tuturor lucrurilor, oamenilor din viața ta.

Străduiește-te să trăiești liber, pătruns de toaate minunile vieții, dar fără a te agăța de ele și vei atinge cea mai mare bucurie pe care viața ți-o poate oferi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s