Pătrunjelul (Petroselinum crispum)

Fitoterapia sau folosirea plantelor pentru vindecare s-a făcut probabil de la începuturile omenirii. Vă voi povesti despre virtuțile terapeutice ale celor mai ușor de procurat plante- mirodeniile pe care le folosim zi de zi. Astăzi este ziua Pătrunjelului.

Banalul Pătrunjel pe care îl avem mereu la îndemînă este o comoară de sănătate. Merită să vă împoddobiți pervazul bucătăriei cu un ghiveci de pătrunjel.

Virtuțiile sale terapeutice variază de la tratarea infecțiilor tractului urinar și combaterea pietrelor la rinichi, până la consolidarea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor. Înainte de a fi inclus în alimentația oamenilor, pătrunjelul a fost o plantă medicinală foarte utilizată în antichitate.

Ce spune stiinta despre pătrunjel:

  • conținutul în vit K este de 574% din doza zilnica recomandată. – benefic pentru sănătatea oaselor și în tratamentul Alzheimer-prin limitarea distrugerii neuronale.
  •  conține 62% din doza recomandată de vitamină C și 47% de vitamina A . Conținutul în vitamină C fiind de 3 ori mai mare decât în portocale.
  • Conține ,de asemnea, fier- de doua ori cât în spanac
  • conține cupru – foarte important în multe procese metabolice,
  • conținutul de folați este semnificativ în pătrunjel – importanți pentru sănătatea hematologică și nu numai.

Pătrunjelul este cunoscut pentru proprietăție sale antioxidante .

Este foarte util datorită conținutului mare de fibre în promovarea unui peristaltism sănătos, scade nivelul sangvin de colesterol și are și efect diuretic.

  • Se poate folosi în smoothiuri
  • Se poate folosi ca ceai- remediu pentru colici, indigestie și meteorism

Eugenolul- conținut în uleiul din pătrunjel este folosit în stomatologie ca anestezic local, antiseptic și pentru tratarea paradontozei. Flavonoidele polifenolice și antioxidanți include – apiin, apigenin, crisoeriol. Conține de asemnea cea mai mare cantitatea de antioxidanți din plante cu o capacitate de absorbtie a radicalilor liberi de oxigen- ORAC de 73349/100 grame de pătrunjel proaspăt.

Un studiu a confirmat proprietățile apigeninei din pătrunjel și țelină de a inhiba dezvoltarea tumorală în cancerul de sân.

Așadar – nu spuneținu unui snop de pătrunjel!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s