Menta (Mentha piperita)

Continuam astazi excursia in minunata lume a Fitoterapiei.

Ieri am vorbit despre Patrunjel, astazi, urmeaza Menta – cea mai racoroasa mirodenie.O sa vedeti ca Merita sa puneti si un ghiveci de Menta alaturi de cel de Patrunjel

În scopuri medicinale se recoltează frunzele de mentă, o sursă importantă de vitamine (A și C), mangan și fier, cu proprietăți analgezice și antiinflamatorii.

Menta a fost iniţial folosită pentru a trata afecţiunile stomacale şi durerile în piept şi este şi acum frecvent utilizată în formă de infuzie ca un remediu pentru atenuarea durerilor gastointestinale si a diareii.

Ceaiul de mentă este un diuretic puternic, manifestă acţiune sudorifică, bacteriostatică şi carminativă. Datorită conţinutului ridicat de mentol, se foloseşte în calmarea crampelor musculare, spasmelor intestinale şi în tratarea răcelilor. Contribuie la ameliorarea durerilor de cap, durerilor reumatice şi urticarie, la îngrijirea tenurilor grase şi seboreice. Frecarea dinţilor cu praf din frunze de mentă îi va înălbi.

Conținutul crescut în antioxidanți este una din caracteristici care recomandă menta pentru starea de bine. Conține de asemenea, vitamina A, B2 și C precum și zinc, calciu și cupru.

Mentolul, componenta care dă aroma caracteristică are proprietăți analgezice, anestezice și antiiritative.

Este folosită ca antialergenic – Acidul rozmarinic- un compus antioxidant și antiinflamator a fost studiat pentru prorpietățile curative în astm și alergii sezoniere.

Ameliorează digestia– folosită de mii de ani pentru gastralgii și indigestie, promovează curgerea bilei și ameliorează durerea datorată gazelor și distensiei intestinale.

Este folosită ca antiemetic și ca tratament pentru cefalee. Doar prin frecarea in mână a unor funze de mentă – se obține un oarecare efect antiemetic.

Este folosită ca anticongestiv în infecții respiratorii,

  • Este un bun remediu împotriva asteniei- dacă exista anxietate depresie, epuizare, confuzie- menta poate fi un bun remediu .
  • Ca topic local- este un bun răcoritor- folosit în alergii, arsuri solare, mușcături de insectă, etc.
  • Foarte utilă și pentru împrospătarea respirației.

De folosit CU PRECAUȚIE – dacă aveți boală de refluz esofagoan- poate exacerba simptomele. De asemnea la cei cu litiază biliara- mai ales cei cu microlitiaza.

dr. Cristina Maria Hanganu

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s