Cimbrul (Satureja hortensis)

Dupa Pătrunjel și Mentă, a venit vremea să aflați despre Cimbru.

cimbruPe lângă faptul că este o plantă frumoasă și parfumată care dă savoare oricărei mâncări,  în ghiveci, va da o notă estetică pervazului de la bucătăria Dvs.

Cimbrul s-a nascut, spune legenda, din lacrimile pricinuite Elenei din Troia de dezastrele aduse de frumuseţea ei trufaşă. Cimbrul îşi are originile pe ţărmurile europene ale Mării Mediterane de unde s-a răspândit pe toate continentele. Sunt ipoteze conform cărora cimbrul ar fi apărut în Asia centală şi de vest. În spaţiul românesc a pătruns odată cu venirea romanilor. Originea numelui este necunoscută, conform unor ipoteze ar fi un cuvânt preromanic.

Cimbrul, datorită acţiunii sale antispasmolitice, antiseptice, antivirale este folosit pentru a trata bronşitele, angina, astmul, pentru prevenirea diareei, dar şi a constipaţiei. Reduce infecţiile micotice la nivelul unghiilor. Este un bun digestiv, dar şi imunostimulator. Ajuta la combaterea oboselii şi scurtează convalescenţa. Poate fi administrat mamei care tocmai a născut.

Datorită faptului ca este bogat în calciu, fier, mangan, fibre şi antioxidanţi este indicat unui consum intens. În sfârsit, se pare că o acţiune benefică a ceaiului de cimbru este exercitată şi asupra creierului persoanelor în vârsta care îl beau cu regularitate.

Are efect antimahmureală.

Doar 3 grame de cimbru uscat asigura 65% din necesarul zilnic de vitamina K al organismului şi 22% din cel de fier.

Preparatele din cimbru pot fi un tratament mai eficient anti acnnee decât cel cu benzoyl peroxide, dar fără iritarea pielii.

În ceea ce privește eficiența cimbrului în tratamentul depresiei și al Alzheimer-ului:

-Apigenina, o substanță din pătrunjel, cimbru, mușețel și piper roșu îmbunătățește neurogeneza și conexiunea dintre celulele nervoase….

Apigenina reacționează prin legarea de receptorii estrogenici cu efect pe dezvoltarea, maturarea, funcția și plasticitatea sistemului nervos.

Acest grup de hormoni este cunsocut că întârzie bolile psihiatrice și neurodegenerative ca depresia, schizofrenia, Alzheimer și Parkinson.

Thymol-ul componentul principal din cimbru este privit ca un dezinfectant foarte efectiv. Era folosit pentru a curăța sălile spitalelor și a clădirilor vechi.

Uleiul esențial din cimbru cu până la 54% din timolol- este un biocid extrem de eficient.Cimbrul este un adevarat antibiotic natural .

Studiile arată că cimbrul crește nivelul de acizi grasi omega 3 la nivelul creieurului atât la adult sau la copil – fiind de folosit în ADHD.

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s