Fitoterapie- plantele medicament

Plantele au fost folosite de mii de ani pentru vindecare. Radacinile fitoterapiei apartin preistoriei si reprezintă originea farmacoterapiei moderne.

Este destul de semnificativ că termenul de medicament este derivat dintr-un vechi cuvânt olandez, droog, care are sensul de a usca, întrucât chiar de la începuturile fitoterapiei se obișnuia ca plantele medicinale să fie uscate înainte de a fi utilizate ca remedii.

Potrivit rapoartelor OMS mai mult de 70-80% din populația lumii se bazează pe plante pentru îngrijirea sănătății. Cu toate aceastea, din sutele de mii de specii de plante superioare din întraga lume (aprox 250000), doar 17% sunt studiate pentru potențialul terapeutic. Recunoașterea și reevaluarea potențialului plantelor medicinale de către comunitatea științifică a început în anii 70 și s-a intensificat după 2004. Semnificativ pentru revoluționarea cercetării in fitoterapie a fost 2015 – când premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost acordat pentru izolarea artemisinei- din Artemisia annua-(pelinita sau pelinul dulce) – compus folosit in sinteza de antimalarice.