Acupunctura

Acupunctura- notiuni generale- terminologie

c67cb1a1ec9bc60628ae5e46b7ecdff4  Acupunctura este una din cele mai vechi si mai folosite metode terapeutice din lume. Originara in China acum mai bine de 3000 de ani, a fost practicata fara incetare pana in zilele noastre. In Europa, acupunctura s-a dezvoltat in special datorita scolii franceze, iar in Romania s-a constituit ca entitate clinica la Spitalul Coltea in 1972.
Medicina Traditioanala Chineza (MTC), din familia careia face parte si acupunctura, opereaza cu alte concepte si alti termeni decat medicina occidentala, fiind confuzanta si destul de dificil de inteles la inceput.
Foarte simplist- MTC este un sistem filozofic de medicina- apartinand filozofiei daoiste. Omul este vazut ca parte integranta a universului- intre cer si pamant si organizarea sa interna este o replica a intregului univers.

bed4d2f13745a0dc8ec588434e3205f0 Astfel, putem gasi si in alcatuirea noastra interna cele cinci miscari : foc, apa, metal, lemn si pamant. Loja energetica foc cuprinde inima (yin) , pericard (yin), trei focare- (sistemul energetic hormonal) (yang) si intestinal subtire (yang), loja energetica apa cuprinde rinichiul (yin)si vezica urinara (yang), loja energetica lemn cuprinde ficatul (yin) si vezica biliara(yang), loja apa cuprinde rinichiul (yin) si vezica urinara (yang), loja metal cuprinde plamanul (yin) si intestinul gros (yang), loja pamant cuprinde splina (yin) si stomacul (yang).

Toate aceste miscari energetice se afla in diferite relatii reglatorii.
In medicina vestica omul este studiat din punct de vedere anatomic, fiziologic, biochimic si patofiziologic. Daca ar fi sa traducem organizarea MTC in termenii medicinii noastre putem spune ca: aspectul anatomic este cumva superpozabil cu sistemul de meridiane pe care se gasesc punctele de acupunctura (mai mult de 360) si sistemul de organe interne- cu aceleasi denumiri ca in medicina occidentala, dar cu alte functii. Corespunzator fiziologiei din medicina vestica gasim in MTC –functiile QI, fluide si Esenta.
    Qi (se citeste “ci”) – un termen intraductibil- este forta vitala, energia care circula prin meridiane catre organe. Ia nastere din Yin si Yang (totul incepe cu Yin si Yang)- cele doua energii de polaritati diferite, interdependente, permanent in interactiune, care sustin toate organismele vii. La nivel strict anatomo-fiziologic Yin se refera la toate aspectele materiale (structura), fluide si esenta, Yang descrie activitatile metabolice- (functia)- digestiva, circulatie, respiratie, crestere.
Blocaje ale curgerii Qi-ului prin meridiane determina dezechilibre pana la boala. Terapia prin acupunctura restabileste curgerea normala a energiei, impiedicand dezvoltarea bolii.
     Esenta poate fi tradusa mai plastic, prin flacara care intretine focul vietii. Fiecare dintre noi avem esenta primordiala (jing)- esenta constitutionala- mostenita de la parinti, care guverneaza constitutia, cresterea si dezvoltarea. Este legata in MTC de functia Rinichiului.
In limbajul medicinii chineze nu vom gasi denumirile de boli pe care le cunoastem, MTC concentrandu-se nu pe diagnosticul bolii ci, pe sindroame. Sindroamele sunt o colectie de semne si simptome cu aceeasi cauza patologica.
Agentii patogeni sunt si ei suparpozabili cu patologia mediului inconjurator. Asadar, in loc de virusuri si bacterii vom avea, vant, frig, caldura, uscaciune, umezeala sau combinatii. Pot fi de origine interna sau externa.
Dezechilibrele fizice vor fi diagnosticate sub forma de insuficenata, stagnare sau exces.
Toate bolile pe care le cunostem din medicina cu care am fost crescuti se pot traduce in acest sistem medical- ambele sisteme tratand , pana la urma, acelasi corp, doar ca fiecare dintre pacienti are un alt pattern si o alta cauza a bolii- si , drept urmare, va avea si alt diagnostic in MTC.
Exemple de sindroame: Stagnare de Qi in ficat cu caldura interna, Deficit de Yang a splinei cu umiditate interna.

Cum functioneaza?
S-au facut cercetari importante si s-au stabilit adevaruri stiintifice in aceasta privinta. Au fost localizate punctele de acupunctura si s-a stabilit perticularitatea lor biofizica. Desi nu sunt pe deplin deslusite mecanismele prin care se obtin efectele acupuncturale, ce stim sigur este ca, prin acupunctura putem stimula sistemul nervos si putem stimula producerea de endorfine – substante opiod like- implicate in analgezie si starea de bine.

Doare?
20e8dd6f6e47f13e1ad7da8112a128afMarea spaima a tuturor inaintea tratamentului este legata de ace. Doare? Teoretic nu, deoarece spre deosebire de acele hipodermice acele de acupunctura sunt subtiri- cat un fir de par si nu sunt construite sa taie pielea- drept urmare- ar trebui sa simti doar o piscatura cand este introdus acul.
Dupa introducerea acului- nu mai simti nici un discomfort, iar la sfarsitul sesiunii vei simti relaxare, energie, o stare de beatitudine- in functie de patologie. Exista situatii cand dupa primele sedinte te poti simti mai rau- terapia aducand spre suprafata dezechilibre adanc ingropate. Dupa mai multe sedinte ar trebui sa dispara aceste probleme si sa va indreptati incet, incet spre echilibru.

Este o metoda sigura?
Este o metoda extrem de sigura. O forma de terapie interventionista- fara medicamente, fara efecte secundare, in care se folosesc ace de uncia folosinta.

La ce sa ma astept de la prima vizita?
Prima vizita va fi cea de diagnosticare- se stabilsec dezechilibrele existente si se face o strategie de tratament. Sedinta dureaza, in general 60 de minute. Urmatoarele sedinte vor dura in jur de 30 minute.

De cate sedinte de tratament este nevoie?
In medie se fac serii de cate 10 sedinte. In functie de patologie este nevoie de un numar variabil de sedinte de la cateva sedinte, la o serie de 10 sedinte sau mai multe serii. Trebuie luata in calcul vechimea bolii- timpul pentru recuperare fiind relativ direct proportional.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s