Dietoterapie

images 2“Fara a stii cum sa mananci este greu sa te bucuri de o sanatate infloritoare” spune un dicton chinezsc.
Radacina termenului “ dieta” arata o conexiune foarte interesanta intre perceptia comuna a termenului si conceptul Asiatic. Cuvantul Dieta este derivat din grecescul “diaita” care inseamna grija de viata, stil de viata sau fel de viata. Stil de viata care subliniaza un aspect asemanator cu “Tao”- conexiunea intre om si natura.
Dieta ocupa un rol important in medicina veche chineza si este preocuparea noastra foarte importanta si acum. Multe din afectiunile care ne supara pot fi vindecate/ameliorate printr-o dieta corespunzatoare.
Cel mai important rol al dietei este, insa, cel preventiv. Este important sa invatam obieceiuri de hrana sanatoase si sa ii invatam si pe copiii nostri cum sa se hraneasca corect.
Inainte de orice considerente dietetice, si de alegeri alimentare corecte trebuie sa invatam cum sa mancam:
1.Trebuie sa mancam cu placere si intr-o atmosfera relaxata.
Iata ce spun clasicii chinezi ”Cand esti furios este usor sa inghiti mancarea, dar este greu sa o digeri. Cand esti trist este greu si sa inghiti si sa digeri. Daca esti stapanit de emotii puternice este mai bine sa amini momentul mesei pana ce te linistesti. Masa trebuie luata mereu la momentul potrivit. Problemele digestive sunt insotite de necazuri, pe cand o digestive buna te elibereaza de griji. “
2. Este bine sa mestecam bine – doctorii chinezi recomanda sa mestecam de 10-15 ori fiecare dumicat inainte de a inghiti. In felul acesta usuram munca de triturare a stomacului – asigurand o mai buna digestie. Mestecatul indelung potoleste mai repede foamea si previne obezitatea.
3. Sa ne oprim din mancat inainte de a deveni prea plini
“Opreste-te cand ai ajuns la cel mai bun gust” este un principiu de baza – nu trebuie sa ne simtim ingreunati de mancare.
4. Hrana trebuie sa fie variata-gust/miros/aspect– o hrana sanataosa este gustoasa in primul rand. Mancarea trebuie sa te hranesca la toate nivelurile- nu poti manca mancare anosta, fada si sa fii sanatos. Exista o multime de variatii sanatose care sunt extrem de gustoase. Chinezii acorda o importanta deosebita varietatii alimentare.
Alimentele, in Medicina Traditionala Chineza, sunt clasificate dupa natura lor interna termica si efectul asupra corpului nostrum in: fierbinti, calde, neutre, reci, friguroase; dupa savoare in: dulci, acride/iuti, sarate, acre, amare, dupa natura lor yin sau yang. Fiecare savoare corespunde unei miscari din ciclul celor cinci miscari universale (foc, pamnt, metal, apa, lemn).
Armonizarea celor 5 savori- aduce armonie in alegerile alimentare
bf2bd78f06a66b383a305cd510129c63Cele 5 savori- dulce, acru, amar, sarat, iute nu trebuie sa lipseasca de la nici una din mese. Fiecare aliment are 1 sau 2 din aceste savori: merele sunt dulci si acre, cafeaua este dulce si amara, vinul este dulce, amar si iute.
5. Alegeti mancare usoara, potrivita, digerabila
Acest tip de hrana descrie, cel mai adesea, regimul vegetarian. Cuprinde in special cereale, boabe, legume si fructe. Se recomanda ca produsele din carne, grasimile, si alcoolul sa fie consummate rar si in portii mici.
6. Atentie la poftele alimentare si dependente- numai o dieta care cuprinde cele 5 savori: dulce, amara, acra, sarata si iute poate mentine starea de sanatate cu functionarea armonioasa si coordonata a organismului Adictia pentru o anumita savoare duce la acumularea acesteia in organism si, in timp, va genera pierderea echilibrului.
Pe langa cele 5 savori trebuie sa avem grija sa balansam in dieta alimente de natura calda si rece. In afara celor cinci savori fiecare aliment are natura sa particulara – cu temperature sa inerenta si cu efect termic asupra corpului uman.
7. Alegeti alimentele potrivite pentru a trata specificul persoanei.

Dieta unei personae santaoase ar trebui sa cuprinda urmatoarele:
Micul dejun- intre orele 7-9-(orele de maxim ale stomacului)
Micul dejun ar trebui sa cuprinda alimente energetic calde, preparate termic. Ideal este un porridge de cereale (ovaz, mei, porumb) care poate fi combinat cu seminte sau nuci sau fructe de sezon.
O cantitate moderata de cafea sau de cei negru sunt bauturile potrivite pentru micul dejun
Sunt de evitat alimentele energetic reci: fructe, sucuri de fructe, execes de lactate.
Pranzul
Pranzul trebuie sa fie o masa calda substantiala care sa ne sustina energetic. Cereale, si legumele sunt indicate, precum si peste, carne slaba si salate.
Sunt de evitat alimentele grase sau prea uleiose sau mesele prea bogate- produc oboseala si ne incarca inutil.
Cina
Cina ar trebui sa fie furgala si poate sa cuprinda o cantitate mica de cereale, si legume calde, cu putina carne sau chiar fara carne, cantitati moderate de lactate sau de produse din soia si o cantitate mica de alcool.
Persoanele cu probleme de greutate ar trebui sa ia cina la cel tarziu ora 18, dupa acesta ora organele digestive intra in repaus energetic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s