Homeopatia

Ce este Homeopatia?- informatii succinte

fc8064d7adcf1fe6e6501cdb49ff371fHomeopatia este o metoda terapeutica care foloseste substante intens diluate. Homeopatia a fost inventata acum 200 de ani de dr.Samuel Christian Hahnemann (1755-1843), un erudit medic german, nemultumit de medicina practicata in vremurile sale.
Numele deriva din grecescul homeo- “similar” si pathos- “suferinta, boala”. Numele dezvaluie si primul dintre principiile care guverneaza metoda- “similia similibus curentur.” Vindecarea se obtine cu substante similare cu cele ce produc boala. Remediile homeopate se aleg astfel incat substanta pe care o contin (in doze infinitezimale) sa produca acelasi tablou simptomatic cu cel descris de bolnav la pacientul sanatos. De aceea, tratamentul homeopat este foarte bine individualizat. Aceeasi boala (ex. Hipertensiune arteriala, Lumbago, etc) poate fi tratata la diferiti pacienti cu alte remedii -nu cu acelasi remediu- cu aceleasi rezultate foarte bune, in functie de particularitatile tabloului simptomatic.
homeopathyO alta lege a homeopatiei este legea dozelor infinitezimale– dezvoltata chiar de Hanehmann insusi. Legea spune ca medicamentele diluate in alcool sau apa isi cresc potenta terapeutica. Astazi se folosesc dilutii seriale la 1:1000, cele repetate de 6 sau 30 de ori sunt cele mai des folosite. Intre dilutii, substanta este puternic agitata- process numit sucusiune, necesar pentru activarea proprietatilor medicamentului. Dilutiile infinitezimale elimina efectele secundare ale medicamentului.
Cea de a treia lege spune ca intreaga persoana trebuie luata in considerare (fizic, mental, emotional) atunci cand se alege un remediu- facand din homeopatie o terapie holistica.

Dintre beneficiile homeopatiei merita sa mentionam:
1. Este o metoda sigura care nu exclude tratamentuul conventional. Se poate administra impreuna cu medicamenele alopate.
2. Este o metoda sigura, fara reactii adverse, nu de dependenta.
3. Este potrivita atat pentru copii cat si pentru adulti
4. Este o alternativa sigura si eficace de tratament al intercurenelor patologice la gravida- cand majoritatea tratamentelor alopate sunt interzise.
5. Acopera terapetutic, practic, toate patologiile putand fi folosita atat in bolile acute cat si in cele cronice
6. Este o metoda eficace –eficacitate demonstrate in cei 200 de ani de practica.
Din istoria homeopatiei este de retinut ca : In timpul epidemiei de holera in secolul 19 indicele de mortalitate la Spitalul de Homeopatie din Londra a fost de trei ori mai mic decat cel de la Spitalul din Middlesex.
Homepoatia este larg folosita in Germania, Franta , Australia, si incepe sa devina tot mai pululara si in USA. Familia Regala a Angliei- se trataeaza cu produse homeopate de mai bine de 100 de ani.
7. Remediile homeopate sunt sigure din punctual de vedere al calitatii , fiind manufacturate industrial, in timpurile noastre, sub auspiciile controlului autoritatilor competente.homeopathic_pill_450
8. In tara noastra Homeopatia este practicata doar de catre medici specialisti care au obtinut Competanta de Homeopatie eliberata de Ministarul Sanatatii la sfasitul a doi ani de cursuri postuniversitare. Practic, pentru a deveni homeopat trebuie sa studiezi in medie 11-13 ani (6 ani facultate+3-5 ani rezidentiat+2 ani cursuri postuniversitare). Astfel decizia terapeutica poate fi luata in cunstinta de cauza, propunand pacientului cea mai buna formula pentru situatia sa patologica (homeopatie, alopatie sau si una si cealalta).

Lasă un comentariu